fbpx

Δημιουργία Λογοτύπου (Σχεδιάζοντας το σωστό λογότυπο)

δημιουργία λογοτύπου

Η δημιουργία λογοτύπου δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση. Αρχικά, απαιτεί μελέτη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της επιχείρησης και του target group που αυτή απευθύνεται, δηλαδή το ιδανικό κοινό στο οποίο στοχεύει η επιχείρηση, αλλά στη συνέχεια και του ανταγωνισμού.

Έπειτα, χρειάζεται η δημιουργία των οπτικών συμβολισμών του λογοτύπου και η διαμόρφωση του ύφους του. Το ύφος του λογοτύπου σχηματίζεται από την αίσθηση που αφήνουν τα σχεδιαστικά στοιχεία που το απαρτίζουν. Δηλαδή τα σχήματα, τα γράμματα (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτήρες ειδικά σχεδιασμένοι για το logo), η χρωματική παλέτα και το δέσιμο όλων αυτών.

Ένα πραγματικά επιτυχημένο λογότυπο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την έλξη και τη γοητεία. Θα πρέπει να είναι μια αλήθεια ειπωμένη όμορφα.

Όμως, αυτή η αλήθεια θα πρέπει να είναι ειπωμένη και σωστά. Δηλαδή να μιλάει στους δυνητικούς πελάτες της επιχείρησης με τρόπο επιτυχημένο και αξέχαστο.

Για αυτό ένα σήμα δεν θα πρέπει ποτέ να θυμίζει κάποιο άλλο. Γιατί έτσι θα επέλθει σύγχυση. Θα πρέπει να είναι μοναδικό, ιδιαίτερο και αποκλειστικό την επιχείρηση που εκπροσωπεί.

Όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος, είναι αναγνωρίσιμος με ένα και μοναδικό πρόσωπο.

Ο ρόλος και η αξία ενός λογοτύπου για μια επιχείρηση

Κάθε επιχείρηση οφείλει να διαθέτει ένα μοναδικό αποτύπωμα στην αγορά. Ένα συγκεκριμένο στίγμα που τη διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, ένα συγκεκριμένο μήνυμα, έναν συγκεκριμένο τόνο στα διαφημιστικά και τα εταιρικά της κείμενα στην ιστοσελίδα της, στα social media και στα έντυπά της.

Τη μοναδική θέση μιας επιχείρησης στην αγορά, την προλογίζει ένα αντίστοιχα μοναδικό και άρτιο επαγγελματικό λογότυπο, συνοδευόμενο από την αντίστοιχη εταιρική ταυτότητα. Το logo θα πρέπει να αντανακλά το αντικείμενο της επιχείρησης προς τα έξω με έναν τρόπο εύγλωττο, εύπεπτο και γοητευτικό, αλλά έχει και έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο: Θα πρέπει να είναι φορέας του μηνύματος και της κουλτούρας της επιχείρησης, με έναν τρόπο που θα μιλάει στην καρδιά του κοινού, που αποτελεί τους δυνητικούς πελάτες της. Θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο την δεύτερη φορά που θα γίνει θεατό, ώστε να το ανακαλέσουν εύκολα στο νου τους οι θεατές.

Εδώ ισχύει ο νόμος της φύσης. Για να είναι σε θέση το ανθρώπινο μυαλό να ανακαλέσει κάτι, θα πρέπει να είναι χαρακτηριστικό και μοναδικό. ​ Ας φανταστούμε το λογότυπο σαν το μοναδικό πρόσωπο μιας επιχείρησης. Είναι μία αφετηρία, την οποία θα χρησιμοποιήσει ο ανθρώπινος νους, έτσι ώστε να σκεφτεί την επιχείρηση. ​

 

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από μοναδικά σήματα δείτε τα λογότυπα που έχουμε δημιουργήσει

 

Ποια λογότυπα είναι τα ιδανικά

Όπως παρατηρούμε τριγύρω μας, τα πιο αξιομνημόνευτα λογότυπα είναι τα λιτά, απέριττα και απλά. Αυτά που δεν δημιουργούν σύγχυση στα μάτια των θεατών με περιττές καλλιτεχνικές λεπτομέρειες. Εδώ όμως υφίσταται και μια παρεξήγηση. Μινιμαλιστικό λογότυπο δεν σημαίνει “φτωχό”. ​

Αντίθετα, σημαίνει πως ένα τέτοιο λογότυπο, είναι απαλλαγμένο από όλον εκείνον τον οπτικό “θόρυβο” που αποπροσανατολίζει τον θεατή. Επίσης σημαίνει πως καταφέρνει να δώσει απευθείας και επιτυχημένα το στίγμα των υπηρεσιών και του αντικειμένου μιας επιχείρησης. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του.

Η δημιουργία λογοτύπου λοιπόν πρέπει να γίνεται σωστά και προσεκτικά, ώστε το λογότυπο να μπορεί, να επιτελεί σωστά το ρόλο του, αποφεύγοντας λάθος μονοπάτια που δημιουργούν προβλήματα στην επιχείρηση και την εικόνα της.

Πως γίνεται ορθά η δημιουργία λογοτύπου

Η δημιουργία ενός εταιρικού σήματος για να είναι άρτια, πρέπει να πληροί κάποιους βασικούς κανόνες, να αποφεύγει κάποια συνηθισμένα λάθη. Πρέπει να ακολουθεί έναν σωστό βηματισμό από το Α έως το Ω. Έτσι, θα προκύψουν οι πραγματικά καλές σχεδιαστικές ιδέες και το αποτέλεσμα θα είναι σωστό και επαγγελματικό.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τους βασικούς κανόνες που ακολουθεί η σωστή δημιουργία λογοτύπου. Ποια πράγματα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και ποια να αποφύγουμε κατά τη διαδικασία της σχεδίασης και πριν από αυτήν. Έτσι, ώστε να προσδώσουμε στο λογότυπό μας τις σωστές βάσεις, για να επωμιστεί τον καθοριστικό ρόλο της εικονικής εκπροσώπησης της επιχείρησης.

Ας ξεκινήσουμε να δούμε αρχικά όλους τους τύπους λογοτύπων που υπάρχουν.

 

Τύποι λογοτύπων

Λογότυπα Pictorial Mark ή Icon Based

δημιουργία λογοτύπου pictorial mark

Εδώ, η δημιουργία λογοτύπου καταλήγει σε ένα εικονίδιο ειδικά σχεδιασμένο για την επιχείρηση που συνοδεύεται από γραμματοσειρά με το όνομά της. Το εικονίδιο είναι το design element που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του σαν συντομογραφία, όπου αυτό απαιτείται (πχ Social Media Profile Picture).

 

Λογότυπα Letterform ή Initial Based

δημιουργία λογοτύπου letterform

Αυτά τα λογότυπα που χρησιμοποιούν σαν κύριο σχεδιαστικό συμβολισμό το αρχικό γράμμα της επιχείρησης ή συνδυασμό 2 ή 3 γραμμάτων του ονόματός της. Πολλές φορές αυτά τα γράμματα, συνδυάζονται και σχεδιάζονται έτσι ώστε να δημιουργούν έναν συμβολισμό, που έχει να κάνει με το αντικείμενο της επιχείρησης.

 

Λογότυπα Wordmark

δημιουργία λογοτύπου wordmark

Είναι τα logos τα οποία απαρτίζονται από μονάχα μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά για την επιχείρηση. Διαθέτουν σχηματικούς και χρωματικούς κανόνες, ώστε το αποτέλεσμα να διακρίνεται από μια μοναδικότητα. Αν και τα wordmark λογότυπα, δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο άλλα που φέρουν κάποιο γραφικό, εντούτοις, είναι η κατηγορία logos που που μένουν πιο εύκολα στο μυαλό. Κι αυτό γιατί εκφράζουν στιγμιαία τη μοναδικότητά τους όσο ο θεατής τα διαβάζει. Για αυτό και μερικά από τα μεγαλύτερα Brands του πλανήτη χρησιμοποιούν λογότυπα αυτής της κατηγορίας.

 

Λογότυπα Emblem

λογότυπα emblem

Ο συμβολισμός αυτών των λογοτύπων γίνεται με τον αναπόσπαστο συνδυασμό εικονιδίου και ειδικά σχεδιασμένης γραμματοσειράς.

 

Λογότυπα Abstract

λογότυπα abstract

Η κατηγορία των abstract λογοτύπων είναι μια ειδική κατηγορία των Pictorial Mark λογοτύπων. Η δημιουργία λογοτύπου εδώ γίνεται έτσι ώστε ο κύριος συμβολισμός να επιτυγχάνεται με ένα εικονίδιο ειδικά σχεδιασμένο για την επιχείρηση όπως ακριβώς και τα Pictorial Mark. H διαφορά είναι πως ο ρόλος, εδώ, του εικονιδίου, δεν είναι να περιγράψει κάτι συγκεκριμένο, αλλά να αντιπροσωπεύσει τις αξίες της επιχείρησης. Χρησιμοποιείται από εταιρείες με πολλαπλές διαφορετικές υπηρεσίες ή επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν, μέσω του λογοτύπου τους, έμφαση σε κάποιες συγκεκριμένες αξίες.

 

Λογότυπα Combination Mark

λογότυπα combination mark

Τέλος, τα Combination Mark λογότυπα αναμιγνύουν χαρακτηριστικά από διαφορετικές κατηγορίες. Στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα λογότυπα είναι ακριβώς σαν τα icon based, με τη διαφορά πως το γραφικό element, εδώ αναμιγνύεται, με τα γράμματα. Μπορεί, παρόλα αυτά, το γραφικό element (icon) και εδώ, να παίξει το ρόλο της συντομογραφίας του logo όπου αυτό είναι αναγκαίο.

 

Περισσότερα παραδείγματα λογοτύπων μπορείτε να δείτε στις δουλειές της Logotypa.

 

9 αρχές που υπηρετεί η σωστή δημιουργία λογοτύπου

Το επιτυχημένο λογότυπο είναι:

Χαρακτηριστικό

Δηλαδή, αντιπροσωπευτικό του αντικειμένου της επιχείρησης από τη μία, αλλά και των αξιών που πρεσβεύει η επιχείρηση.
Είναι σημαντικό, μέσω του λογοτύπου, ο κόσμος να ταυτίζει στιγμιαία την επιχείρηση με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Όμως και να προϊδεάζεται από την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών αυτών.

 

Αξέχαστο

Πρέπει να είναι απλό, αξιομνημόνευτο και εύπεπτο στο μυαλό των θεατών του. Δηλαδή πρέπει να διαθέτει μία λιτότητα που θα του επιτρέψει να αποτυπωθεί σαν στάμπα, στιγμιαία, στο νου όποιου το δει.

 

Μοναδικό

Δεν πρέπει το λογότυπο να θυμίζει κάποια άλλη επιχείρηση. Πρέπει να προσδίδει ένα μοναδικό στίγμα σε αυτήν, διακρίνοντάς την από τον ανταγωνισμό.

 

Εξωστρεφές

Είναι σημαντικό μέσω του λογοτύπου η επιχείρηση να φωνάζει δυνατά το μήνυμά της ή την φιλοσοφία της. Αυτή η αυτοπεποίθηση είναι που δημιουργεί μια αίσθηση αυθεντίας στα μάτια των θεατών. Δηλαδή μια αίσθηση που είναι ο πρόδρομος της σχέσης εμπιστοσύνης, σε ένα μελλοντικό χρόνο μεταξύ των καταναλωτών και του brand.

 

Ευέλικτο

Ένα λογότυπο θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο όταν είναι θεατό και χωρίς χρώματα, ή σε πολύ μικρή διάσταση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πληροί τις σχεδιαστικές προϋποθέσεις, ώστε να είναι προσαρμόσιμο σε διάφορα μέσα χωρίς πρόβλημα. Σε ηλεκτρονικά μέσα όπως ιστοσελίδα, email, social media. Σε έντυπο υλικό όπως κάρτες, επαγγελματικό έντυπο, flyer, αφίσα, τιμολόγια ή και σε άλλα μέσα όπως t-shirt, οχήματα, επιγραφές κ.λ.π. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι ένα βασικό ατού που χαρίζει η προσεγμένη δημιουργία λογοτύπου.

 

Συναισθηματικό

Το καλό και σωστό λογότυπο διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προκαλεί στιγμιαία συναισθήματα στον θεατή. Αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις νόμους της διαφήμισης και του marketing. Διότι οι άνθρωποι πρώτα αγοράζουν κατευθυνόμενοι από το συναίσθημα και μετά δικαιολογούν την αγορά τους με τη λογική. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Από το supermarket που πηγαίνουμε συχνά μέχρι την αγορά αυτοκινήτου ή την αγορά μια υπηρεσίας π.χ μέσω internet.

 

Εύστοχο

Το λογότυπο πρέπει να δίνει το σωστό μήνυμα στο σωστό κοινό. Όταν δίνει μια επιχείρηση οπτικά, στους δυνητικούς πελάτες της αυτό που θέλουν να δουν, σαν εικόνα, τότε σε πρώτη φάση αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της επιχείρησης. Σε δεύτερη φάση, το logo αποτυπώνεται στον νου των θεατών, σαν συνώνυμο της ποιότητας.

 

Γοητευτικό

Ένα σημαντικό στοιχείο για ένα logo είναι η δυνατότητα, μέσω της σχηματικής και χρωματικής ισορροπίας του να γοητεύει συνολικά τον θεατή. Άλλωστε οι αξέχαστες σχέσεις ξεκινάνε με ένα.. καλό φλερτ..

 

Διαχρονικό

Μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει πάντοτε να δίνουμε στην αντοχή του λογοτύπου στον χρόνο. Για αυτό η χρήση εικαστικών στοιχείων που είναι συνυφασμένα με πρόσκαιρες τάσεις της εποχής θα πρέπει να είναι μετρημένη προς ελάχιστη. Σε αυτό τον τομέα βοηθάει και η λιτή δημιουργία λογοτύπου χωρίς γραφιστική φλυαρία.

Πως η δημιουργία του λογοτύπου μας θα γίνει με τον σωστό τρόπο, και θα πληροί όλους τους παραπάνω κανόνες; Με το να κάνουμε μια προεργασία προτού αναθέσουμε σε κάποιον γραφίστα τον σχεδιασμό του logo μας.
Για αυτό το λόγο, σε περίπτωση που συνεργαστείτε μαζί μας, σας δίνουμε τη δυνατότητα να κατεβάσετε τον Δωρεάν Οδηγό Σωστής Προετοιμασίας Σχεδιασμού Λογοτύπου που έχουμε ετοιμάσει για εσάς.

 

11 λόγοι που το καλό, μοναδικό λογότυπο είναι το Α και το Ω για μια επιχείρηση

 

Οφέλη από σωστή δημιουργία λογοτύπου


1. Δίνει πρόσωπο στην επιχείρηση και δημιουργεί αναγνωρισιμότητα

Το λογότυπο μιας επιχείρησης αποτελεί την πρώτη εικόνα της στο μυαλό των ανθρώπων που δεν την γνωρίζουν. Αυτή η εικόνα πρέπει να είναι σπουδαία και να υπόσχεται κάτι.
Είναι η εικόνα που αν χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και χαρακτηριστικότητα, τότε αποθηκεύεται στο μυαλό των θεατών και ανακαλείται κάθε φορά που την ξαναβλέπουν.

 

2. Δίνει μια υπόσχεση και δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης

Όταν ένα λογότυπο δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τότε προϊδεάζει τον θεατή να έχει υψηλές και συγκεκριμένες προσδοκίες από μια επιχείρηση. Έπειτα, όταν αυτός μετατρέπεται σε ευχαριστημένος πελάτης, τότε δημιουργείται η επαλήθευση της υπόσχεσης του λογοτύπου και της επιχείρησης προς αυτόν. Είναι το ξεκίνημα μιας “δυνατής σχέσης” του πελάτη με το brand.

 

3. Τονίζει την Αυθεντικότητα και την Προσωπικότητα της επιχείρησης

Όπως τα ρούχα που φοράμε δεν είναι μέρος του σώματός μας, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν το στίγμα της προσωπικότητας και του στυλ μας το ίδιο συμβαίνει με τα λογότυπα. Γιατί δείχνουν την εικόνα και την φιλοσοφία της επιχείρησης προς τα έξω, με έναν χαρακτηριστικό τρόπο.

 

4. Αναδεικνύει τον Επαγγελματισμό της επιχείρησης

Ο κόσμος που ενδιαφέρεται για ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες, συνήθως εμπιστεύεται επαγγελματίες που νοιάζονται για τον επαγγελματισμό τους και την εικόνα τους. Αυτό το μεράκι μιας επιχείρησης για την εικόνα της, αντανακλάται στιγμιαία και στον κόσμο που προσδοκά ποιότητα από αυτήν.

 

5. Δημιουργεί συναίσθημα στην καρδιά των πελατών

Τους μιλάει με έναν τρόπο που αντίστοιχα με λόγια είναι δύσκολο να τους μιλήσει κανείς. Λέει μια ιστορία στιγμιαία μέσω της οπτικής επικοινωνίας. Είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που υπάρχουν τα λογότυπα και οι εταιρικές ταυτότητες.

 

6. Επαναληψιμότητα και κατοχύρωση στο μυαλό των θεατών

Ο στόχος ενός λογοτύπου πέραν της πρώτης θετικής εντύπωσης που θα δημιουργήσει στα μάτια των θεατών είναι και να καθιερωθεί στο μυαλό τους την επόμενη φορά που θα το ξαναδούν. Αυτό ισχύει και offline αλλά και online. Πχ κατά τη διάρκεια μιας remarketing καμπάνιας μέσω διαφημίσεων Google ή Facebook που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση. Για αυτό το logo πρέπει να έχει minimal και εύπεπτο σχεδιασμό έτσι ώστε να μένει εύκολα στο νου.

 

7. Το λογότυπο είναι δίαυλος επικοινωνίας με τους σωστούς πελάτες

Όπως αναλύσαμε παραπάνω, το λογότυπο τονίζει και παρουσιάζει όχι μόνο την προσωπικότητα της επιχείρησης αλλά και το μήνυμα αυτής προς τα έξω. Μέσω του ύφους του και του μηνύματος του logo, μπορεί η επιχείρηση να απευθυνθεί στο σωστό target group ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρει αυτή.

 

8. Το διαθέτουν οι επιτυχημένοι ανταγωνιστές της επιχείρησης

Σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού και κυριαρχίας του internet είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνει αναγνωρίσιμη μια επιχείρηση χωρίς πρόσωπο. Ειδικά όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανταγωνιστικές άλλες που το διαθέτουν.

 

9. Το λογότυπο έρχεται πρώτο στο μυαλό των πελατών, ακόμα και πριν το όνομα της ίδια της επιχείρησης που το έχει

Όταν μιλάμε για ένα γνωστό brand με τους φίλους μας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αναβοσβήνει στο μυαλό μας;
Ακριβώς. Το λογότυπό του Brand. Πχ διεθνή brands όπως Coca Cola, Adidas, Nike, Windows, Apple, Google, Facebook, Ebay, Mc Donalds, Starbucks και μάρκες αυτοκινήτων. Ή brands στην Ελλάδα: Jumbo, Skroutz, Βίκος, Aegean, Πλαίσιο, Everest, Γρηγόρης, Mikel, Green Cola, Όλυμπος κλπ.

 

10. Αναρωτηθείτε ποιο προϊόν ή υπηρεσία θα προτιμούσατε: Ένα από μια επιχείρηση που δεν διαθέτει λογότυπο, ή ένα από μία που διαθέτει;

Και δεν αναφερόμαστε στα μαγαζιά της γειτονιάς. Αναφερόμαστε σε 2 επιχειρήσεις που θα βρίσκατε στο διαδίκτυο, αν υποθέσουμε πως δεν είχατε ξανά ακούσει τίποτα για καμία από τις δύο. Οι έρευνες δείχνουν πως ο κόσμος επιλέγει επιχειρήσεις που φέρουν ένα διακριτό στίγμα στην αγορά. Μία συγκεκριμένη εταιρική ταυτότητα. Ένα συγκεκριμένο logo.

Αυτό συμβαίνει γιατί η επαγγελματική δημιουργία λογοτύπου οδηγεί σε πραγματικά αποτελεσματικά logos, τα οποία δίνουν στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν την αίσθηση του κύρους και της “αυθεντίας” στο αντικείμενό τους, και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του καταναλωτή πριν την αγορά μιας υπηρεσίας ή των προϊόντων μιας επιχείρησης.
Ειδικά, σε μια εποχή που η πρώτη επαφή των ανθρώπων με τις επιχειρήσεις συμβαίνει, τις περισσότερες φορές στο internet.

 

11. Δίνει κύρος

Ένα πιστό λογότυπο στους παραπάνω κανόνες, προκαλεί το συναίσθημα του σεβασμού στους θεατές του, για την επιχείρηση την οποία εκπροσωπεί.

 

Τι πρέπει να αποφεύγει η δημιουργία λογοτύπου

Κατά τον σχεδιασμό logo θα πρέπει να μην:

 • Συμπεριλάβουμε στο λογότυπο άνω των 3 χρωμάτων. Εκτός αν το επιτάσσει το είδος, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της επιχείρησης (πχ παιδικός σταθμός)
 • Σχεδιάσουμε περιττά σχήματα που δεν διαδραματίζουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο. Όσο και να ομορφύνουν το αποτέλεσμα οπτικά, θα μπερδέψουν τον θεατή. α) Όσον αφορά την αποτύπωση του λογοτύπου στο μυαλό του. β) Όσον αφορά το μήνυμα που επιθυμεί η επιχείρηση να του δώσει μέσω του λογοτύπου
 • Μιμηθούμε κάποιο άλλο λογότυπο
 •  Χρησιμοποιήσουμε φωτογραφία
 • Στοχεύουμε μόνο τις τάσεις αντί για τη διαχρονικότητα
 • Παρουσιάζουμε εκτεταμένα εφέ (σκιές, αντανακλάσεις, γυαλάδες, ντεγκραντέ). Τα εφέ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με μέτρο αλλά και με μια λογική που δεν ξεφεύγει από τους κανόνες του άρτιου σχεδιασμού λογοτύπου.
 • Κάνουμε το λογότυπο μη ευέλικτο. Θα πρέπει αν όχι ολόκληρο το λογότυπο, ένα μέρος (element) αυτού, να βρίσκεται όσο κοντύτερα γίνεται στις αναλογίες ενός τετραγώνου. Το εφάμιλλο ύψος με το πλάτος του γραφικού, του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε διαφορετικά μέσα. Όπως την Profile Picture των επαγγελματικών καναλιών στα social media (πχ στην Facebook Page), σαν favicon στον web browser κ.λ.π.
 • Απεικονίσουμε στο λογότυπο πάνω από 2 γραμματοσειρές
 • Ξεχάσουμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματικά contrast και αντιθέσεις φωτεινότητας (σκούρο χρώμα συνδυασμένο με ανοιχτό). Ισχύει για logos με πάνω από 1 χρώμα.
 • Παραλείψουμε την έρευνα σχετικά με το κοινό στο οποίο απευθύνεται η επιχείρηση για την οποία δημιουργείται το λογότυπο
 • Αγνοήσουμε τη σχηματική και χρωματική ισορροπία στο λογότυπο
 • Θεωρήσουμε περιττό να ευθυγραμμίσουμε το λογότυπο σχηματικά, χρωματικά, νοηματικά με το αντικείμενο της επιχείρησής μας
 • Παραλείψουμε να κάνουμε το λογότυπο να “επικοινωνεί” το μήνυμα ή τις αξίες της επιχείρησης

 

Η σημασία του λογοτύπου στην online παρουσία της επιχείρησης

 

Η σημασία του λογοτύπου στην online παρουσία της επιχείρησης

 

Η σημασία της ύπαρξης ενός ποιοτικού λογοτύπου, παίζει καταλυτικό ρόλο στην παρουσία της επιχείρησης στο internet. Σε μια εποχή που οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών έχουν μεταφερθεί κατά ένα τεράστιο ποσοστό στο διαδίκτυο, η εικόνα της επιχείρησης έχει καθοριστική σημασία στην επιτυχία αυτής.

Είτε πρόκειται για την παρουσίαση της επιχείρησης στην ιστοσελίδα της, είτε σε σελίδες στα Social Media (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube κ.λ.π.), είτε πρόκειται για την εικόνα της επιχείρησης σε διαφημίσεις στο web, ή στα newsletters που στέλνει στους εγγεγραμμένους χρήστες της, το λογότυπο παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Αποτελεί τον βασικό πυλώνα γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη ολόκληρη η εταιρική ταυτότητα του brand, καθώς και η γενικότερη φιλοσοφία της επιχείρησης (concept, φωτογραφίες, κείμενα, γραφικά). Οπότε το logo δίνει και την πρώτη γεύση του μοναδικού στίγματος της επιχείρησης στην αγορά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε, ορισμένες από τις πολλές επιχειρήσεις, που έχουν χρησιμοποιήσει logos της Logotypa.com στην ιστοσελίδα τους:

 • Encodica (εταιρεία δημιουργίας mobile apps, web design & e-marketing
 • OptinSpot (εργαλείο συλλογής & οργάνωσης στοιχείων επισκεπτών εκθέσεων, που βραβεύτηκε με το GOLD Award στα πλαίσια του Exhibitions Marketing Awards 2020)
 • Universalis (εκπαιδευτήριο)
 • Acadia (φροντιστήριο)
 • Hobby-Lobby-Yarns (εταιρεία εμπορίας νημάτων)
 • Toys & Gifts (κατάστημα παιχνιδιών)
 • Rock Sugar Baby (website εμπορίας βρεφικών ειδών)
 • Rimelino (κατάστημα παιδικών ρούχων)
 • Pigi Kids (κατάστημα παιδικών ρούχων)
 • Panagiotis Voumvakis (φωτογράφος)
 • Koutsis – Politopoulos (φωτογράφοι)
 • Stamna Olives (συνεταιρισμός)
 • Melicatessen (κατάστημα delicatessen στη Γερμανία)
 • ICUC (ψυχολογία & coaching)
 • Zoi Kambouri (κοσμήματα)
 • Mediplat (εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων)
 • Taste Control (εταιρεία προετοιμασίας γευμάτων της γνωστής διατροφολόγου Κυριακής Στενιώτη)
 • GP Consulting (Growth & Performance Business Consulting Services)
 • cleverbooks.gr (online shop παιδικών βιβλίων και βοηθημάτων)
 • e-kaltses.gr (online shop καλτσών)
 • Rema Hotel (ξενοδοχείο)
 • ELF (ευρωπαϊκό ίδρυμα δικηγόρων)

 

Συμπερασματικά

Όταν η δημιουργία ενός λογοτύπου γίνεται, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε το αποτέλεσμα σχεδιαστικά αλλά και σε επίπεδο μηνύματος θα είναι του ανώτατου επιπέδου.

Η συνέπειά μας στην αρτιότητα ενός επαγγελματικού εταιρικού σήματος, η αφοσίωσή μας όλα αυτά τα χρόνια στην ανάδειξη της εταιρικής ταυτότητας όλων των επιχειρήσεων που μας έχουν εμπιστευτεί, η ικανοποίηση των, επί ετών, σταθερών πελατών μας και οι ανταγωνιστικές μας τιμές, είναι μόνο μερικοί λόγοι να συνεργαστείτε μαζί μας.

Επειδή όμως, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για εμάς, χωρίς να μας έχετε γνωρίσει, σας καλούμε να το κάνετε!

Θα είναι χαρά μας να σας στηρίξουμε στη δημιουργία ενός λογοτύπου άρτιου, που θα απευθυνθεί επάξια στο κατάλληλο κοινό σας.