fbpx

Ιδέες για Λογότυπα

idees-gia-logotypa

Ιδέες για Λογότυπα

Αρκετές ιδέες για λογότυπα, όταν έρχεται η στιγμή για δημιουργία λογοτύπου, μπορούμε να πάρουμε παντού στο internet μετά από έρευνα.
Απλά, αναζητούμε στo Google γραφικά, εικόνες και εικονίδια που σχετίζονται με το αντικείμενο της επιχείρησής μας. Έτσι, σίγουρα μπορούμε να πάρουμε μια στοιχειώδη ιδέα τι κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Μπορούμε να καταλάβουμε ποιο στυλ είναι αυτό που μας καλύπτει, χρωματισμοί, στήσιμο και πολλές άλλες σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Όλα αυτά θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα του τι θέλουμε.

Ο παραπάνω τρόπος αναζήτησης, είναι ο ευρέως χρησιμοποιούμενος. Δεν παύει όμως να είναι ένας τρόπος έρευνας όπου κρύβει και πολλούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η μίμηση του σχεδιασμού ενός υπάρχοντος λογοτύπου. Αυτό, όχι μόνο είναι κακό για την μοναδικότητα του δικού μας logo, αλλά κρύβει και κινδύνους δικαιωμάτων.

Η αναζήτηση λογοτύπων στο internet με βάση το αντικείμενό μας έχει αξία μόνο για να διαπιστώσουμε το στυλ με το οποίο ταυτιζόμαστε. Επίσης είναι χρήσιμη για να δούμε αν η δική μας ιδέα έχει αποδοθεί ήδη από κάποιον άλλον.

erevna-gia-idees-gia-logotypa

 

Η διαδρομή από τις ιδέες για λογότυπα μέχρι τη δημιουργία λογοτύπου

Προτού περάσουμε στο στάδιο εύρεσης της ιδέας σχεδιασμού, πρέπει να έχουμε απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με το λογότυπο που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύσει. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθούν ιδέες για λογότυπα. Όταν αυτή ακολουθείται σωστά, τότε μας βάζει στον σωστό δρόμο εύρεσης ενός μοναδικού σχεδιαστικού concept που θα αφορά τη δική μας παρουσία.

Είναι λογικό να μας ενδιαφέρει ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Όμως, για να είναι και σωστό θα πρέπει πρώτα να πληροί και τους βασικούς κανόνες σχεδιασμού λογοτύπων. Αυτό θα μας εγγυηθεί την απόλυτη επιτυχία και την δημιουργία ενός άρτιου και μοναδικού επαγγελματικού λογοτύπου.

Σίγουρα για τη δημιουργία logos υπάρχουν οι επαγγελματίες του χώρου. Αυτοί, συνδυάζοντας τη δική τους δημιουργικότητα και τεχνική κατάρτιση θα απεικονίσουν με τον ιδανικό τρόπο το concept που μας ενδιαφέρει. Όποιος δεν είναι επαγγελματίας σχεδιαστής λογοτύπων, δεν είναι δικιά του υπόθεση να δημιουργήσει ή να προσπαθήσει να σχεδιάσει σωστά ένα λογότυπο. Όμως, υπάρχουν βήματα πριν από αυτό του σχεδιασμού που μπορούν να χρησιμεύσουν στο μετέπειτα έργο του επαγγελματία σχεδιαστή.

Η διαδρομή από τις ιδέες για λογότυπα, τη μελέτη της φιλοσοφίας των επιχειρήσεων, μέχρι και τη δημιουργία του λογοτύπου τους, αναλύεται σε διάφορα στάδια. Σε άλλα στάδια διαδραματίζει ρόλο και ο πελάτης, ενώ σε άλλα μόνο ο γραφίστας.

Στάδια συμμετοχής πελάτη και γραφίστα

Στάδια που συμμετέχει ο πελάτης

● Δημιουργικό Brief

Είναι η διαδικασία απάντησης βασικών ερωτημάτων για την επιχείρηση

● Αναζήτηση στο internet του ιδανικού στυλ σχεδιασμού

Η ιδανικότητα ή μη ενός συγκεκριμένου σχεδιαστικού ύφους βέβαια, για ένα logo, στο τέλος είναι βέβαια δουλειά του σχεδιαστή. Αυτός θα κρίνει πως αρμόζει να γίνει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, με βάση τις ανάγκες του πελάτη.

Στάδια που δουλεύει ο γραφίστας

● Λέξεις – Κλειδιά και συσχετισμός τους για το Concept

Από τις απαντήσεις που θα δοθούν από τον πελάτη στο Δημιουργικό Brief, σε συνδυασμό με την έρευνα και τη δημιουργικότητα του γραφίστα, θα προκύψουν λέξεις – κλειδιά (που αφορούν το στόχο του πελάτη), των οποίων ο συσχετισμός μπορεί να δώσει μερικές πραγματικά καλές και απρόσμενες τελικές ιδέες για λογότυπα.

● Επιλογή ενός, δύο ή περισσότερων συσχετισμών Λέξεων – Κλειδιών

Από τη διαδικασία συσχετισμού λέξεων–κλειδιών ο γραφίστας επιλέγει, όσους συσχετισμούς θεωρεί κατάλληλους για το σχεδιαστικό concept που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε αυτή τη φάση, είναι χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πελάτη και να μοιραστεί μαζί του αυτούς τους συσχετισμούς. Έτσι θα μπορέσει εύκολα να αποφασίσει και ο πελάτης, ποιος συσχετισμός του φαίνεται πιο ενδιαφέρον.

● Σχεδιασμός Sketch βασισμένων στους επιλεγμένους συσχετισμούς λέξεων – κλειδιών

Με βάση τους επιλεγμένους συσχετισμούς λέξεων–κλειδιών, ο γραφίστας ξεκινάει και σχεδιάζει με μολύβι σε μια κόλλα χαρτί, διαφορετικούς σχεδιαστικούς συμβολισμούς, που θα είναι η βάση για τον σχεδιασμό του λογοτύπου στον υπολογιστή μετέπειτα.

● Έρευνα στο internet για τη μοναδικότητα των ιδεών

Στη συνέχεια, ο γραφίστας ξεκινάει και κάνει μια έρευνα στο internet για ανάλογες ιδέες για λογότυπα. Έτσι, θα διαπιστώσει εάν οι ιδέες στις οποίες έχει καταλήξει έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί (όχι ευρέως), αν παρουσιάζονται με τον τρόπο που πρόκειται να τις σχεδιάσει ο ίδιος.

● Σχεδιασμός εναλλακτικών εικαστικών προτάσεων για το logo

Έχοντας περάσει πια στη φάση του σχεδιασμού, ο επαγγελματίας δημιουργός, δημιουργεί όσες εναλλακτικές προτάσεις σχεδιασμού έχει συμφωνήσει εξαρχής με τον πελάτη. Αυτές οι προτάσεις στηρίζονται στα sketch που έχει δημιουργήσει νωρίτερα με βάση τις τελικές ιδέες.

Επόμενο Στάδιο που συμμετέχει ο πελάτης

● Επιλογή εικαστικής πρότασης ανάμεσα από διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις

Σε αυτό το στάδιο, ο πελάτης επιλέγει ανάμεσα στις εικαστικές προτάσεις που του έχει στείλει ο γραφίστας. Επίσης, αναφέρει αν επιθυμεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην επιλεγμένη εκδοχή λογοτύπου, και ποιες θα είναι αυτές.

Επόμενο Στάδιο που δουλεύει ο γραφίστας

● Αποστολή τελικού δείγματος λογοτύπου στον πελάτη

Ο γραφίστας στέλνει την τελική, διορθωμένη μορφή του επιλεγμένου λογοτύπου. Εφόσον λάβει την τελική έγκριση του πελάτη, εν συνεχεία του στέλνει όλα τα απαραίτητα τελικά ηλεκτρονικά αρχεία που έχει συμφωνήσει εξ αρχής μαζί του.

Η αποτελεσματική συμμετοχή του πελάτη στην παραγωγική διαδικασία ενός λογοτύπου, ειδικά στα πρώιμα στάδιά του, όπως μέσω της συμμετοχής στο δημιουργικό brief είναι και ένας τρόπος, που πέραν της ιδανικού κατατοπισμού του επαγγελματία για τη φάση της δημιουργίας μετέπειτα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στην τιμολόγηση του σχεδιασμού λογοτύπου από πλευράς γραφίστα.

 

Παράδειγμα εύρεσης ιδέας για δημιουργία λογοτύπου

To συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά πελάτη που επιθυμούσε να σχεδιαστεί ένα λογότυπο για συσκευασία premium λαδιού. Το ελαιόλαδο θα αφορούσε αποκλειστικά πωλήσεις στο εξωτερικό, μικρό αριθμό μπουκαλιών, που θα στόχευαν σε πιο ευκατάστατο οικονομικά target group.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ονομασία του Brand ήταν Chosen One. Από την ονομασία και μόνο του Brand η premium στόχευση ήταν διακριτή.

Δημιουργικό Brief

Αρχικά παρουσιάσαμε το δημιουργικό brief στον πελάτη προκειμένου να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα. Μερικά από αυτά σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

 • Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησης;
 • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει η επιχείρηση να περάσει με το λογότυπο της;
 • Ποιοι είναι οι στόχοι που θέλει να εκπληρώσει η επιχείρηση;
 • Που πρόκειται να απεικονιστεί το λογότυπό της; (πχ μπουκάλι λαδιού, συσκευασία λαδιού ιστοσελίδα, social media κ.α.)
 • Ποιο είναι το ακριβές target group στο οποίο στοχεύει η επιχείρηση;
 • Ποιες είναι οι αξίες που η επιχείρηση θέλει να εκπέμψει μέσω του λογοτύπου και ποια είναι τα συναισθήματα που θέλει αυτό να προκαλεί;
 • Ποια είναι τα ατού της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της στον χώρο;
 • Υπάρχουν κάποια χρώματα που προτιμάει η επιχείρηση ή κάποια άλλα που επιθυμεί να αποφύγει;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στα παραπάνω ερωτήματα ήταν οι ακόλουθες:

 • Εξαγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, υψίστης ποιότητας στο εξωτερικό
 • Κορυφαία ποιότητα, premium συσκευασία που δίνεται και σαν δώρο. Να εκπέμπεται λιτότητα, κομψότητα
 • Να σημειώσει πωλήσεις σε κοινό μέσης – ανώτερης οικονομικής κατάστασης, στο εξωτερικό
 • Στο μπουκάλι του ελαιόλαδου, στη συσκευασία του ελαιόλαδου, σε website και σε επαγγελματικές κάρτες
 • Target Group: Άνδρες – Γυναίκες του εξωτερικού, ηλικίας 30 ετών και άνω, μέσης – ανώτερης οικονομικής κατάστασης
 • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης σε χαμηλές θερμοκρασίες, με μοναδικά και ποιοτικά διατροφικά στοιχεία που θα απεικονίζονται στο μπουκάλι του ελαιόλαδου.
 • Το λογότυπο θα πρέπει να είναι αυστηρά σε μαύρο – λευκό.

 

Λέξεις Κλειδιά και Συμβολισμός τους

Σε επόμενη φάση ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε εκείνες τις λέξεις κλειδιά που ο συνδυασμός τους θα μας έδινε το concept.
Διάσπαρτες οι λέξεις κλειδιά που ανακαλύψαμε βάση του παραπάνω brief ήταν:

 • Κορυφαία ποιότητα, κορυφή: Συμβολισμός με σύμβολο 1
 • Όνομα ελαιόλαδου Chosen One: Συμβολισμός του One με σύμβολο 1
 • Ελαιόλαδο: Συμβολισμός με α) φύλλο ελιάς μαζί με ελιά, ή β) δέντρο ελιάς, ή γ) σταγόνα ελαιόλαδου, ή δ) ελαιοτριβείο
 • Επιλογή της καλύτερης ποικιλίας ελαιόλαδου: Συμβολισμός που να εμφανίζει την έννοια της διάκρισης
 • Εμπορικότητα και μοντέρνα, φρέσκια εμφάνιση: Συμβολισμός με μινιμαλιστικό στυλ σχεδίασης, και με γραμματοσειρές σύγχρονες sans serif (χωρίς ουρές και παραδοσιακά elements.)

 

apotelesma-briefing

 

Συνδυασμός λέξεων κλειδιών

Από τους παραπάνω συσχετισμούς, κρατήσαμε αυτόν της λέξης – κλειδί «Κορυφή» με το σύμβολο «1», του ονόματος του λογοτύπου «chosen one» ξανά με το σύμβολο «1», της λέξης – κλειδί «μοντέρνο» με το μινιμαλιστικό design με πιο μοντέρνες γραμματοσειρές σαν τις Sans Serif και με το χρώμα μαύρο.

Έμενε να γίνει μόνο ένας συσχετισμός: Αυτός της λέξης «ελαιόλαδο» με τον συμβολισμό

 • ενός φύλλου ελιάς μαζί με καρπό ελιάς ή
 • ενός δένδρου ελιάς ή
 • μιας σταγόνας ελαιόλαδου ή
 • ενός ελαιοτριβείου.

Με βάση τον συσχετισμό αυτό θα προσπαθούσαμε να συμβολίσουμε και την λέξη – κλειδί «διάκριση».

Έλεγχος Ανταγωνισμού

Τότε ακριβώς κάναμε και μια έρευνα στο διαδίκτυο για να διαπιστώσουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός σε αντίστοιχες ιδέες για λογότυπα. Η ευρεία χρήση του καρπού της ελιάς μαζί με το φύλλο της σε πολλά ανταγωνιστικά λογότυπα, μας έκανε εξαρχής να τα απορρίψουμε.

Η χρήση του δένδρου ελιάς, παρότι είναι όμορφο σαν σιλουέτα, από την άλλη είχε πολλές λεπτομέρειες. Αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να αποφύγουμε σε ένα λιτό και μινιμαλιστικό λογότυπο. Τέλος, το παραδοσιακό λιοτρίβι μας πήγαινε μακριά από την λέξη – κλειδί «μοντέρνο».

Η Επιλογή Συμβολισμού

Έτσι η επιλογή μας ήταν ο συμβολισμός του ελαιόλαδου με τη «σταγόνα».

epilogi-symvolismou-lexeon-kleidion-gia-logotypa

Έμενε να συμβολίσουμε την έννοια της διάκρισης με μία σταγόνα.

Με μία σταγόνα που θα πήγαινε πιο μακριά από άλλες;

Με μία σταγόνα που η πορεία της θα ξεχώριζε από πορείες άλλων σταγόνων;

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον αριθμό 1 που θα δέσποζε στο συνολικό σχέδιο.

Έπρεπε να περάσουμε πλέον στη φάση του sketching.

Sketching λογοτύπου

Όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε πιθανούς συνδυασμούς του αριθμού ένα με μία σταγόνα. Αρχικά τα σχέδια ήταν πιο χοντρά ενώ βήμα με το βήμα αρχίσαμε να βρίσκουμε πιο λεπτές φόρμες. Παράλληλα κάναμε ξέχωρες σκέψεις «διάκρισης» μίας σταγόνας σε σχέση με άλλες.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα της λεπτότερης εκδοχής του αριθμού 1 με το element με τις γραμμές με τη σταγόνα (αίσθηση «διάκρισης») οδήγησε σε μία σειρά σκίτσων (της κάτω σειράς) μέχρι να φτάσουμε στο τελικό μας concept (τελευταίο σκίτσο δεξιά κάτω).

 

dimiourgia-logotypou

 

Δημιουργία λογοτύπου – τελειοποίηση στον υπολογιστή

Αυτό που απέμενε ήταν ο ηλεκτρονικός επανασχεδιασμός του λογοτύπου, και η τελειοποίησή του. Μετά την επεξεργασία που έγινε στον υπολογιστή και μερικές ακόμα εναλλακτικές προτάσεις, καταλήξαμε στην τελειοποίηση της αρχικής ιδέας λογοτύπου. Του σκίτσου δηλαδή.
Το αποτέλεσμα ήταν το ακόλουθο:

 

teliko-logotypo

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η ένταξή του στη μακέτα για το μπουκάλι ελαιόλαδου καθώς και για τη συσκευασία του, όπως φαίνεται στις εικόνες παρακάτω.

 

logotypo-se-mpoukali-elaioladou

 

logotypo-se-syskevasia-elaioladou

 

Συμπερασματικά

Για να πάρουμε ιδέες για λογότυπα, μια γρήγορη διαδικτυακή περιήγηση είναι κατατοπιστική για μια πρώτη απόφαση για το ζητούμενο ύφος. Όπως είναι και αναγκαία από πλευράς γραφίστα για να ελέγξει τον ανταγωνισμό.

Αρκεί μια αναζήτηση στο Google, στα λατινικά, του τύπου «επάγγελμα ή αντικείμενο» + «logos» και μετά το πάτημα του κουμπιού της αναζήτησης, επιλογή εμφάνισης αποτελεσμάτων με εικόνες. Ή αν επιθυμείτε, περιηγηθείτε στις δουλειές της Logotypa για να πάρετε μια γεύση από σχεδιαστικές ιδέες για λογότυπα.

Όμως το λογότυπό μας θα γίνει ξεχωριστό, όταν πρώτα εκφράζει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την επιχείρησή μας ξεχωριστή και διακριτή από τον ανταγωνισμό.

Οπότε, σε πρώτη φάση μην διστάσετε να ακολουθήσετε το παραπάνω παράδειγμά μας.

Προτού δώσετε τη δουλειά για σχεδιασμό λογοτύπου σε έναν επαγγελματίας γραφίστα, συμπληρώστε το Δημιουργικό Brief, που θα κάνει ξεκάθαρο το στίγμα της επιχείρησής σας.

Στη συνέχεια εξάγετε λέξεις – κλειδιά που χαρακτηρίζουν τις απαντήσεις σας στο brief, των οποίων το δημιουργικός συνδυασμός θα αποφέρει μαγικά αποτελέσματα, όσον αφορά τη σύνταξη του τελικού μηνύματος που επιθυμείτε να περνάει το logo σας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό concept κομμένο και ραμμένο στις δικές σας ανάγκες και στόχους.

Δωρεάν Οδηγός Σωστής Προετοιμασίας Σχεδιασμού Λογοτύπου

Για να σας δώσουμε και ένα μεγάλο βοήθημα σχετικά με τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να πάρετε το σωστό μονοπάτι για τη σύλληψη της σχεδιαστικής ιδέας και του μηνύματος πίσω από το logo σας, ξεκινώντας συνεργασία μαζί μας, θα σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τον Οδηγό Σωστής Προετοιμασίας Σχεδιασμού Λογοτύπου της Logotypa.