fbpx

Επαγγελματικά Λογότυπα: Γιατί να έχετε ένα.

Επαγγελματικά Λογότυπα

Επαγγελματικά Λογότυπα: Γιατί να έχετε ένα.

Τα επαγγελματικά λογότυπα που τα σχεδιάζουν έμπειροι γραφίστες, αποτελούν πραγματική δύναμη ώθησης του brand που εκπροσωπούν. Στην πραγματικότητα, αποτελούν τον βασικό πυλώνα που στηρίζει τη μοναδική, αναγνωρίσιμη οντότητα ενός brand. Με άλλα λόγια, κάνουν τις επιχειρήσεις να στοχεύουν το ιδανικό, για αυτές, κοινό, με έναν διαφορετικό, υποσχόμενο τρόπο, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Αναμφίβολα, ο άρτιος σχεδιασμός αυτών των λογοτύπων δεν αποτελεί μια απλή και εύκολη υπόθεση.

Τι απαιτούν τα επαγγελματικά λογότυπα

Η διεξοδική έρευνα του ανταγωνισμού, το ποιοτικό concepting, ο σχεδιαστικός πειραματισμός και η γραφιστική εκτέλεση υψηλού επιπέδου, οδηγούν στον σχεδιασμό των επιτυχημένων επαγγελματικών λογοτύπων. Βέβαια, αυτά τα λογότυπα απαιτούν εμπειρία από την πλευρά του σχεδιαστή σε αρκετούς τομείς, όπως:

 1. Κατανόηση των αναγκών, της φιλοσοφίας, των στόχων και του target group της επιχείρησης – πελάτη.
 2. Έρευνα της αγοράς, σχετικά με τον ανταγωνισμό, σκέψη “out of the box” και εύρεση εναλλακτικών concept τα οποία διαφοροποιούν την εικόνα του brand (και του δίνουν αξία) απέναντι σε αυτή των ανταγωνιστών.
 3. Μετάβαση από τα επιλεγμένα (από τον designer) concepts, σε οπτικούς συμβολισμούς και απεικονίσεις, σε εναλλακτικές προτάσεις λογοτύπων. Συμβολισμούς ευθείς και όχι πολύ περιγραφικούς. Ούτως ώστε να υπονοούν τις επιθυμητές λέξεις – κλειδιά με τον πιο απέριττο (και ταυτόχρονα μοναδικό) τρόπο.
 4. Δημιουργία άρτιων εναλλακτικών λογοτύπων – προτάσεων, διαφορετικής φιλοσοφίας, από τα οποία θα μπορεί να επιλέξει ο πελάτης.

Η αρτιότητα ενός επαγγελματικού λογοτύπου αποτελεί ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτού και της εικόνας του brand. Ειδικότερα, πρέπει να θυμόμαστε, πως  αρτιότητα για ένα logo σημαίνει:

 • Μοναδικότητα
 • Ικανότητα στοχοπροσήλωσής του στο δυνητικό κοινό της επιχείρησης
 • Δυνατότητα να αντανακλά ακριβώς τη φιλοσοφία και τις αξίες της επιχείρησης
 • Δυνατότητά να τοποθετεί προνομιακά την εικόνα της επιχείρησης ανάμεσα στον ανταγωνισμό
 • Ευκολία στο να το απομνημονεύουν οι θεατές
 • Ευελιξία. Ειδικότερα, να κάνει την παρουσία του ευδιάκριτη και κατανοητή σε διαφορετικά μεγέθη και μέσα προβολής

Γενικά, οι παραπάνω αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τα άρτια επαγγελματικά λογότυπα. Ουσιαστικά, αποτελούν τους στόχους που θέτει ένας επαγγελματίας σχεδιαστής λογοτύπων, όταν αναλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου λογοτύπου.

Ύφος Επαγγελματικών Λογοτύπων και Συναισθηματική Στόχευση

Κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τους δικούς του συμβολισμούς και το ανάλογο ύφος, σε επίπεδο λογοτύπου. Φυσικά, υπάρχει διαφοροποίηση ύφους και μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων, εντός του ίδιου κλάδου.
Έτσι, άλλο ύφος χρησιμοποιούν τα λογότυπα ξενοδοχείων και καταλυμάτων, άλλο μία κατασκευαστική εταιρεία, άλλο ένας παιδικός σταθμός, άλλο ένα ιατρείο, άλλο ένα εστιατόριο, άλλο ένα λογιστικό γραφείο ή ένας δικηγόρος και άλλο τα λογότυπα για μέλι ή τα λογότυπα για ελαιόλαδο κ.λ.π.

Επιπλέον, τα λογότυπα των brands στοχεύουν σε διαφορετικές αξίες και συναισθήματα, ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο που ανήκουν αυτά τα brands. Έτσι, ενώ ένα ξενοδοχείο premium επενδύει στην φινέτσα, το στοιχείο του luxury (που με τη σειρά του μεταφράζεται με συγκεκριμένους τρόπους “στο χαρτί” σχεδιαστικά), ένας παιδικός σταθμός επενδύει στην “φροντίδα του παιδιού”, την “εκπαίδευση του παιδιού” και στο “καλωσόρισμα των γονιών” χρησιμοποιώντας ένα άλλο σχεδιαστικό κώδικα, πιο φιλικό και παιδικό και ένα λογιστικό γραφείο ή ένας δικηγόρος επενδύει στο “κύρος” τη “σταθερότητα” και την “εμπιστοσύνη”.

Χρώματα για Επαγγελματικά Λογότυπα

Ανάλογα με τα συναισθήματα που προσπαθεί να προκαλέσει, ένα επαγγελματικό λογότυπο χρησιμοποιεί τις ανάλογες χρωματικές παλέτες. Πιο συγκεκριμένα, τα χρώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των ανθρώπων, την λήψη αποφάσεων και το marketing.
Στην ουσία, τα χρώματα ενός λογοτύπου αφορούν τον τρόπο που επικοινωνεί ένα brand το μήνυμά του στο κοινό.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ποιες αξίες, συναισθήματα και έννοιες εκφράζουν κάποια από τα πιο συνήθη χρώματα:

grey
ΓΚΡΙ: Ουδετερότητα, Γαλήνη, Ηπιότητα

black
ΜΑΥΡΟ: Κύρος, Ισχύς, Εξέλιξη, Αυθεντία

dark grey
ΜΟΛΥΒΙ: Πολυτέλεια, Κύρος, Ισχύς, Φινέτσα

white
ΛΕΥΚΟ: Καθαρότητα, Αγνότητα, Υγεία, Ειλικρίνεια, Ευλάβεια

red
ΚΟΚΚΙΝΟ: Πάθος, Εγρήγορση, Προσοχή, Ένταση, Κινητικότητα

orange
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Ζωτικότητα, Φιλικότητα, Φιλοξενία, Παιχνίδισμα, Ενθουσιασμός, Αισιοδοξία

yellow
ΚΙΤΡΙΝΟ: Αισιοδοξία, Προειδοποίηση, Σοφία, Ευτυχία, Αυθεντία, Φιλία, Χαρά

green
ΠΡΑΣΙΝΟ: Φύση, Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Σταθερότητα, Καινοτομία, Καθαριότητα, Άγνωστο

dark-blue
ΣΚΟΥΡΟ ΜΠΛΕ: Επαγγελματισμός, Ασφάλεια, Κύρος, Αυθεντία, Επισημότητα, Εμπιστοσύνη


ΜΠΛΕ: Καθαριότητα, Δύναμη, Υγρό Στοιχείο, Πίστη, Κατανόηση

light-blue
ΓΑΛΑΖΙΟ: Αγνότητα, Καθαριότητα, Γαλήνη, Άπειρο, Ειρήνη, Πνευματικότητα

purple
ΜΩΒ: Δημιουργικότητα, Αυθεντία, Αισθαντικότητα, Μυστικισμός

pink
ΡΟΖ: Θηλυκότητα, Αθωότητα, Παιχνίδι, Νιάτα, Ευγένεια, Φινέτσα

magenta
ΦΟΥΞΙΑ ή ΜΑΝΖΕΝΤΑ: Ήρεμη Δύναμη, Ενέργεια, Ζωτικότητα, Γνώση, Πνευματικότητα, Τόλμη, Φιλοδοξία

brown
ΚΑΦΕ: Παράδοση, Γη, Φυσικότητα, Χειροποίητο, Παλιά Μόδα

gold
ΧΡΥΣΟ: Ευημερία, Πολυτέλεια, Κύρος, Αυθεντία

khaki
ΧΑΚΙ: Φύση, Υπαίθριες Δραστηριότητες, Φυσικότητα, Εναλλακτικότητα

tirquoise
ΤΙΡΚΟΥΑΖ: Εμπιστοσύνη, Αγνότητα, Υποστήριξη, Ασφάλεια, Συμβουλευτική

coral
ΚΟΡΑΛΙ: Υποσυνείδητο, Ομαδικότητα, Ισορροπία, Εσωτερική Ηρεμία

Σαν κανόνα, σε κάθε επαγγελματικό λογότυπο, επιθυμούμε την χρήση των λιγότερων δυνατών χρωμάτων. Πιο ειδικά, αυτό το κάνουμε για απλοποίηση του οπτικού αποτελέσματος και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και μοναδικότητα του logo. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε μέχρι 2 χρώματα. Ένας συνδυασμός χρωμάτων προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα, από αυτά που θα προκαλούσαν τα χρώματα αυτού του συνδυασμού, αν τα βλέπαμε μεμονωμένα. Παρακάτω μπορούμε να δούμε ορισμένους συνδυασμούς χρωμάτων. Κάθε εικόνα στοχεύει σε διαφορετικά συναισθήματα και κάθε στήλη αφορά και έναν συνδυασμό χρωμάτων.

Royal Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Retro Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Playful Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Φρέσκα Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Formal Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Feminine Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Γήινα Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Casual Χρώματα για επαγγελματικά λογότυπα

 

Γραμματοσειρές για Επαγγελματικά Λογότυπα

Η τυπογραφία σε ένα λογότυπο υπογραμμίζει και τονίζει την αίσθηση που προσπαθεί, συνολικά, να εκπέμψει αυτό. Μπορεί να αφορά γραμματοσειρές τύπου Sans (απέριττες και λιτές), Serif (με ουρές, πιο επίσημες και κλασικές), Slab (πιο βαριές με έμφαση στο κύρος), Script (πιο καλλιτεχνικές γραμματοσειρές).
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες γραμματοσειρών, περιλαμβάνουν, βέβαια, πολλές υποκατηγορίες.

Fonts

Μικρά μυστικά ενός Επαγγελματικού Λογοτύπου

Ένα επιτυχημένο Επαγγελματικό Λογότυπο

 • Χρησιμοποιεί χρώματα και σχήματα που δεν ξενίζουν το target group μιας επιχείρησης, αλλά που το προσελκύουν με έναν διαφορετικό τρόπο.
 • Έχει ισορροπία, όπως και όπου και να το δει κανείς.
 • Δημιουργεί αίσθημα αποδοχής και ποιότητας με την πρώτη ματιά.
 • Καταφέρνει να εκπροσωπήσει την εικόνα ενός brand ξεκάθαρα και “φωναχτά” και καθόλου διστακτικά ή τετριμμένα.
 • Δεν έχει κλισέ συμβολισμούς. Αναλυτικότερα, δεν απεικονίζει κάτι συγκεκριμένο με περιγραφικό, φλύαρο και ρεαλιστικό τρόπο. Ωστόσο, αν απεικονίζει κάτι συγκεκριμένο, το κάνει υπονοώντας το, ή το κάνει με έναν διαφορετικό και αξέχαστο τρόπο.
 • Χρησιμοποιεί τα λιγότερα δυνατά σχήματα και χρώματα με τα οποία μπορεί να πετύχει τον στόχο του.
 • Έχει ευανάγνωστη όψη και ανήκει στον εαυτό του! Δεν θυμίζει κάτι άλλο, παρά μόνο τον εαυτό του, αν ο θεατής το αντικρύσει δεύτερη φορά!

Τα άρτια επαγγελματικά λογότυπα χρησιμοποιούν σωστά τις σχεδιαστικές φόρμες, τις χρωματικές παλέτες και τους συμβολισμούς του κλάδου που ανήκουν τα brands τους. Όμως τα πολύ καλά επαγγελματικά λογότυπα, μπορούν να “σπάσουν τους κανόνες” ως έναν βαθμό, όπου θα εξακολουθούν να στοχεύουν το ίδιο target group, αλλά με μία ξεχωριστή (από τον ανταγωνισμό) φωνή. Έτσι, καταφέρνουν να εκπροσωπήσουν τον κλάδο που ανήκουν οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν, αλλά με έναν τρόπο που προϊδεάζουν για την διαφορετική και ανώτερη ποιότητα των υπηρεσιών (ή προϊόντων) τους. Με έναν τρόπο που μαρτυράει το unique value proposition των επιχειρήσεων στην αγορά.

Το δημιουργικό μας γραφείο Logotypa.com, έχει δημιουργήσει επαγγελματικά λογότυπα για εκατοντάδες brands από Ελλάδα και εξωτερικό. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις ανάγκες του δικού σας brand και να σας βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός απόλυτα επιτυχημένου λογοτύπου. Είμαστε στη διάθεσή σας!