fbpx

Λογότυπο εταιρείας και επιχείρησης

σχεδιασμός λογοτύπου εταιρείας

Λογότυπο εταιρείας και επιχείρησης

Το λογότυπο μιας εταιρείας και πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός του, αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία. Είναι πολλά τα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη ξεκινώντας με τη δημιουργία ενός logo. Το δε αποτέλεσμα πρέπει να είναι, αντιστρόφως, όσο πιο απέριττο και απλό γίνεται. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως θα πρέπει, μέσα από την απλότητά του, να εκφράζει 100% τις αξίες της εταιρείας με τρόπο μοναδικό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κάθε εταιρεία, κινείται σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Επίσης έχει κάποιες βασικές αρχές, αξίες, όραμα και αποστολή. Γύρω από αυτά, τυλίγεται το brand της.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, να πούμε καταρχάς, πως το λογότυπο της εταιρείας ΔΕΝ είναι το brand της. Το brand είναι η γνώμη που έχει ο κόσμος για την εταιρεία ή την επιχείρηση, η εμπειρία που αποκομίζει από αυτήν, καθώς και η γενικότερη φιλοσοφία αυτής.

Είναι η συνέπεια και η επαναληψιμότητα ενός συγκεκριμένου τόνου στην “φωνή” της. Είναι το ύφος της γλώσσας που χρησιμοποιεί, μιας συγκεκριμένης στάσης της, και μίας συνοχής στον τρόπο που παρουσιάζει και πουλάει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της.

Η απτή έκφραση του brand σε επίπεδο οπτικής επικοινωνίας, είναι η εταιρική της ταυτότητα. Δηλαδή είναι το σύνολο των οπτικών μέσων που της δίνουν ένα συγκεκριμένο στίγμα. Η εταιρική ταυτότητα αναλύεται στην τυπογραφία που ακολουθεί η εταιρεία, τις χρωματικές της παλέτες και τα γραφικά.

Η βασική κολώνα και σημείο αφετηρίας της εταιρικής ταυτότητας, είναι το λογότυπο.

 

τι είναι το λογότυπο

Τι είναι το εταιρικό λογότυπο;

Το λογότυπο αποτελεί μια πρώτη σύσταση της εταιρείας με τους δυνητικούς της πελάτες. Τους λέει πως μπορεί αυτή να τους ωφελήσει. Αυτό είναι κάτι που τονίζουμε και σαν Logotypa.com σε όλους τους πελάτες μας.

Είναι ο πρόλογος της συνολικής της εταιρικής ταυτότητας,  του οράματος και της φιλοσοφίας της επιχείρησης.

Για αυτό ο σχεδιασμός, όσον αφορά το λογότυπο εταιρείας ή επιχείρησης είναι πολύ σημαντικός.

Επειδή συστήνει την εταιρεία σε άτομα που δεν την γνώριζαν, ούτε αυτή, ούτε τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της. Ταυτόχρονα τους δίνει μια στιγμιαία υπόσχεση για την ποιότητα που αυτή πρεσβεύει.

Μία από τις πρώτες αλληλεπιδράσεις του κοινού με την εταιρεία γίνεται μέσω της θέασης του λογοτύπου της. Οπότε αυτό οφείλει να είναι σωστό, αξέχαστο και μοναδικό.

 

Πως λειτουργεί ένα λογότυπο εταιρείας ή επιχείρησης απέναντι στο κατάλληλο κοινό;

Το λογότυπο ποντάρει στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους συσχετισμούς που κάνουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι αντικρύζοντάς το. Αυτό συμβαίνει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Αυτή η ανθρώπινη αντίδραση μπορεί να αποβεί καθοριστική για το πως ξεκινάνε οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται την εταιρεία. Αν τους δημιουργείται συναίσθημα εμπιστοσύνης, τότε σε μια δεύτερη επαφή τους με το λογότυπο, αυτό ξεκινάει να τους επηρεάζει τις αγοραστικές τους αποφάσεις.

Το λογότυπο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα συμβολισμού σε επίπεδο επικοινωνίας. Καταφέρνει να πει πολλά περισσότερα από ό,τι πολλές λέξεις, με έναν τρόπο αξιομνημόνευτο και μάλιστα στιγμιαία.

 

Πότε ένα λογότυπο εταιρείας είναι άρτια σχεδιασμένο;

Όταν το λογότυπο της εταιρείας ή επιχείρησης είναι σαφές, χαρακτηριστικό και δημιουργεί άμεση σύνδεση με τους θεατές. Με αυτό τον τρόπο τους αφήνει και μία εικόνα αναγνωρίσιμη μέχρι να το ξαναδούν.

Οι πιο μικρές επιχειρήσεις, δεν διαθέτουν την απήχηση των μεγάλων brands ή τα μεγάλα διαφημιστικά τους μπατζετ. Έτσι δεν είναι προσιτό να εκπαιδεύσουν τον κόσμο να κατανοήσει το τι κάνουν, μέσω των διαφημίσεων. Για αυτό θα πρέπει να διαθέτουν ένα λογότυπο εύπεπτο που να επικοινωνεί στιγμιαία και με σαφήνεια την ταυτότητά τους.

Για να γίνει ένα λογότυπο όσο πιο αναγνωρίσιμο γίνεται, θα πρέπει εξαρχής να στοχεύει ο σχεδιασμός λογοτύπου στο σωστό κοινό.

 

Τα μέρη ενός λογοτύπου

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά καλό και σωστό λογότυπο.

Αυτές οι παράμετροι πρέπει να ληφθούν σοβαρά προκειμένου η δημιουργία του λογοτύπου να οδηγεί σε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Σε σχεδιαστικό επίπεδο, 3 πράγματα είναι αναγκαία σε ένα άρτιο λογότυπο εταιρείας ή επιχείρησης:

 1. τέλεια και ιδανική τυπογραφία
 2. κατάλληλα χρώματα
 3. ένα χαρακτηριστικό σχεδιαστικό στοιχείο ή ύφος

 

Τυπογραφία Λογοτύπου

 

τυπογραφία λογοτύπου

Η τυπογραφία αφορά περισσότερο το ύφος και τον τόνο στη φωνή της εταιρείας, καθορίζοντας την προσωπικότητά της.

Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιεί ένα λογότυπο, μπορούν να προκαλέσουν δυνατά συναισθήματα όταν απευθύνονται στο σωστό κοινό. Μπορούν να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να του δημιουργήσουν εμπιστοσύνη.

Η τυπογραφία έχει μεγάλη δύναμη, επειδή οι άνθρωποι μέσα στο μυαλό τους συνδέουν την εμφάνιση μιας λέξης με την ερμηνεία της. Αυτό τους καθορίζει συγκεκριμένα συναισθήματα. Συναισθήματα που μπορεί να είναι δυνατά, ακόμα και αν δεν τα αντιλαμβάνονται.

Η επιλογή της τυπογραφίας πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αντιπροσωπεύει πλήρως το ύφος και τις αξίες της εταιρείας, απέναντι στο κοινό στο οποίο απευθύνεται.

 

Χρώματα Λογοτύπου

 

χρώματα λογοτύπου

Το χρώμα έχει τη δύναμη να καθορίζει αγοραστικές αποφάσεις. Επειδή είναι άρρηκτα δεμένο με την ψυχολογία των ανθρώπων. Η χρωματική παλέτα την οποία χρησιμοποιεί το λογότυπο εταιρείας εξαρτάται, από το αντικείμενό της αλλά και τον στόχο της.

Μία καλή ανάλυση για το πως μπορείτε να επιλέξετε τα χρώματα για το δικό σας brand δίνεται και στο blog της πλατφόρμας Canva και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Για παράδειγμα ένα σκούρο μπλε ή μολυβί, που δημιουργεί κύρος και εμπιστοσύνη, θα χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα από ένα δικηγορικό γραφείο. Ένα πράσινο ή γαλάζιο που βγάζει μια καθαρότητα και φρεσκάδα, από επαγγέλματα του τομέα της υγείας. Ένα κόκκινο που δημιουργεί ένταση και κινητικότητα από ένα ταχυφαγείο ή ένα κατάστημα ηλεκτρικών. Τα γήινα χρώματα από ένα εστιατόριο που στόχος του είναι να χαλαρώσει τους πελάτες του και να τους κρατήσει στον χώρο του κ.λ.π.

Όταν διαλέγετε χρώματα για το λογότυπό σας, μην ξεχνάτε ποτέ, το αντικείμενό σας, το target group το οποίο στοχεύετε και την ψυχολογία του. Επίσης να λαμβάνετε υπόψιν τα πολιτισμικά στοιχεία, τις τάσεις τις αγοράς και τα χρώματα που χρησιμοποιούν στα λογότυπά τους οι ανταγωνιστές σας.  Τα χρώματα που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές σας, καλό θα είναι, να τα αποφύγετε όσο μπορείτε.

Μην ξεχνάτε πως το λογότυπό σας θα πρέπει να έχει μέχρι 2 χρώματα, προκειμένου να το θυμάται ο κόσμος εύκολα. Εκτός αν το αντικείμενό σας δικαιολογεί την χρήση περισσότερων χρωμάτων. Επίσης καλό θα είναι να εμφανίζει πλακάτα ενιαία χρώματα και όχι διαβαθμίσεις χρωμάτων, δηλαδή σβήσιμο ενός χρώματος μέσα σε ένα άλλο (ντεγκραντέ) όσο γίνεται.

 

Γραφικό Στοιχείο Λογοτύπου

 

γραφικό στοιχείο λογοτύπου

Πρόκειται για ένα οπτικό στοιχείο, που χρησιμοποιείται συνοδευτικά σαν εικονίδιο με τη λέξη του λογοτύπου, ή εμπλέκεται μέσα σε αυτήν. Το γραφικό αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στο συνολικό αποτέλεσμα, και το κάνει πιο εύκολα αναγνωρίσιμο.

Επίσης, παίζει και το ρόλο της συντομογραφίας του λογοτύπου, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος να εμφανιστεί το λογότυπο ολογράφως. Όπως σε μία social media profile picture (πχ σε Facebook Σελίδα ή σε Instagram λογαριασμό), σαν webicon στον browser περιήγησης κλπ.

Επιπλέον, μπορεί να προσδώσει μια ενιαία εταιρική ταυτότητα και συνοχή όταν χρησιμοποιείται μεμονωμένα ως σχεδιαστικό εφέ. Πχ σαν φόντο σε τυπογραφικά μέσα όπως επαγγελματικές κάρτες, επιστολόχαρτα, φακέλους, folders, τιμοκαταλόγους, compliments cards, έντυπα κλπ.

Το γραφικό στοιχείο ενός λογοτύπου, χρησιμοποιείται περισσότερο σε icon based λογότυπα. Είναι η κατηγορία των λογοτύπων όπου το λεκτικό του λογοτύπου συνοδεύεται από ένα γραφικό. Δεν χρησιμοποιείται τόσο σε wordmark λογότυπα, όπου η ίδια η λέξη, με τον τρόπο που εμφανίζεται, αποτελεί το λογότυπο.

Θα πρέπει ένα γραφικό στοιχείο να μπορεί να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή επί 10 δευτερόλεπτα. Τόσος χρόνος απαιτείται ώστε αυτός να μπορέσει να το απομνημονεύσει και να αισθανθεί κάτι για αυτό.

Επίσης θα πρέπει αυτό να μην αποτελείται από έτοιμα γραφικά τύπου clipart αλλά να είναι πρωτότυπο. Έτσι, με την επαναλαμβανόμενη χρήση του θα μπορεί να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού.

 

Ιστορία πίσω από το λογότυπο εταιρείας ή επιχείρησης

Σκοπός κάθε εταιρείας και επιχείρησης είναι να βγάζει χρήματα. Προκειμένου να συμβαίνει αυτό και να είναι επικερδής θα πρέπει, όσο καλά πουλάει τα προϊόντα της, να πουλάει πρωτίστως, τον εαυτό της.

Μία επιχείρηση πρωτίστως πρέπει να χτίζει γερά θεμέλια εμπιστοσύνης με το κοινό. Όταν το κάνει αυτό, ανοίγει μια μεγάλη πόρτα που οδηγεί στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, από την οποία ο κόσμος περνάει εύκολα, χωρίς πολλές σκέψεις.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει, πέραν της ποιότητας σε ό,τι πουλάει και μία δυνατή ξεκάθαρη προσωπικότητα. Μία προσωπικότητα που αντανακλάται στο λογότυπό της.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέονται με ιστορίες. Για αυτό καλό θα είναι το λογότυπο μιας επιχείρησης να λέει στιγμιαία μια ιστορία.

Είναι κάτι που ο γραφίστας που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό λογοτύπου, το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν.

Πως όμως μπορούμε να βρούμε την ιστορία πάνω στην οποία θα βασιστεί το νέο μας λογότυπο;

Απλώς με το να σκεφτούμε λίγο την προσωπικότητα της επιχείρησης. Και για την ακρίβεια να αναλογιστούμε, τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς και ξεχωριστούς ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Και έπειτα να καθορίσουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να αντιλαμβάνεται αυτή την μοναδικότητά μας το δυνητικό κοινό μας.

Οι σχεδιαστική διαδικασία και επιλογές που θα κάνουμε θα έρθουν να συμπληρώσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

 

Ανακαλύπτοντας την ιστορία που θέλουμε να διηγείται το λογότυπό μας

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, προκειμένου να ανακαλύψετε την κρυφή ιστορία που θα προέρχεται από τον πυρήνα της επιχείρησής σας.

 • Ποιος είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτή την επιχείρηση;
  Πχ η επιχείρηση ξεκίνησε για να δώσει την λύση Χ που έλειπε από την αγορά. Ή να δώσει την λύση Χ με έναν τρόπο που λείπει ή σπανίζει στην αγορά
 • Ποια είναι η φιλοσοφία και οι αξίες μας σαν επιχείρηση; Σκεφτείτε συγκεκριμένα
  Πχ η αμεσότητα, η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, η αίσθηση premium εξυπηρέτησης, το value for money, η γνώση του αντικειμένου κλπ.
 • Σε τι είμαστε καλύτεροι από τον ανταγωνισμό;
  Πχ έχουμε Χ γνώσεις σε ένα αντικείμενο ή Χ προϊόντα, που δεν τα διαθέτει ο μέσος ανταγωνιστής.
 • Τι μας κάνει μοναδικούς ανάμεσα στον ανταγωνισμό;
  Πχ χρησιμοποιούμε την τεχνολογία Α που δεν χρησιμοποιεί ο ανταγωνισμός. Ή απευθυνόμαστε σε ένα συγκεκριμένο κοινό που δεν το στοχεύουν άλλοι. Ή διαθέτουμε αποκλειστικά τα προϊόντα Χ. Ή δίνουμε την Χ εγγύηση που δεν τη δίνει ο ανταγωνισμός κλπ.
 • 3 λέξεις που θα χαρακτήριζαν την επιχείρησή μας;
  Πχ Εξειδίκευση, Συνέπεια, Υποστήριξη ή Ταχύτητα, Οικειότητα, Value for Money.
 • 3 λέξεις με τις οποίες θα θέλαμε να μας χαρακτηρίζει το κοινό μας
  Πχ Εμπιστοσύνη, Ποιότητα Υπηρεσιών, Ασφάλεια ή Πληρότητα, Εξυπηρέτηση, Φιλικότητα
 • Ποιο είναι το δυνητικό μας κοινό. Περιγράψτε την προσωπικότητα του μέσου πελάτη σας (buyer persona)
  Πχ για ένα κατάστημα παιδικών ρούχων με eshop, μια buyer persona μπορεί να είναι: Γυναίκα, 30-40 ετών, μέσης οικονομικής κατάστασης, με πιο εκλεπτυσμένο γούστο, που ψωνίζει μέσω eshop
 • Ποιες είναι οι αξίες ή συναισθήματα που θέλουμε να αντανακλά το λογότυπό μας; Σκεφτείτε ανοιχτά
  Πχ κύρος, φινέτσα, σταθερότητα, ασφάλεια, φροντίδα, σοβαρότητα, γαλήνη, δύναμη, δυναμικότητα, φιλοξενία, παράδοση κλπ.

 

Κάντε μία gallery διάθεσης και ύφους

logo moodboard

Πρόκειται για ένα σύνολο εικόνων λογοτύπων και γραφικών που μας ενέπνευσαν στο internet.

Αναζητήστε παντού στο web για λογότυπα, γραμματοσειρές, χρωματικούς συνδυασμούς, γραφικά, μπροσούρες, εικονογραφήσεις τα οποία μιλάνε στην ψυχή σας. Συγκεντρώστε αυτά που κουβαλάνε μερικά από τα χαρακτηριστικά που σας αντιπροσωπεύουν σαν επιχείρηση.

Μαζέψτε όσες περισσότερες εικόνες μπορείτε. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η gallery σας αρχίστε σε καθημερινή βάση να την κοιτάτε.

Θα εκπλαγείτε πως αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα γύρω από όσα σας εκφράζουν. Θα σας βοηθήσει να κατασταλάξετε στο ύφος που σας εκπροσωπεί καλύτερα με βάση τις απαντήσεις που θα έχετε δώσει στα παραπάνω ερωτήματα. Θα είναι μια πρώτη συνάντηση με τον σχεδιαστικό σφυγμό της νέας σας εταιρικής ταυτότητας.

Γρήγορα θα βρείτε τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στις εικόνες, που σας έλκουν. Έπειτα, αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα ορίσετε σαν ζητούμενα στον σχεδιασμό του λογοτύπου σας από έναν γραφίστα. Είναι μια διαδικασία από την οποία θα προκύψουν πολλές ιδέες σχετικά με το λογότυπο που θέλετε να δημιουργηθεί.

Μην παραλείψετε να κοιτάξετε και τα λογότυπα των άμεσων και επιτυχημένων ανταγωνιστών σας. Δείτε και λογότυπα επαγγελματιών και brands του ίδιου αντικειμένου ακόμα και από άλλες χώρες. Θα δείτε τι είναι αυτό που προσελκύει το κοινό πάνω τους και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή με διαφορετικό τρόπο, ώστε να σας δώσει το συγκριτικό αισθητικό πλεονέκτημα!

Ένα tip όσον αφορά τον έλεγχο του ανταγωνισμού είναι το εξής:
Ποτέ μην διστάσετε να πάρετε σαφείς σχεδιαστικές αποστάσεις από τους ανταγωνιστές σας, ώστε να αποτελέσετε “νέο αέρα” στο αντικείμενό σας! Πάντοτε όμως στα όρια που καθορίζονται από το αντικείμενό σας, τη φιλοσοφία σας και τα χαρακτηριστικά του κοινού σας (buyer persona).

 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Το λογότυπο εταιρείας ή επιχείρησης, και ο σχεδιασμός του, είναι το κύριο αντικείμενο στο δημιουργικό μας γραφείο, την Logotypa.com.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στον άρτιο σχεδιασμό του λογοτύπου σας και της εταιρικής σας ταυτότητας. Το επιτυγχάνουμε με το να κάνουμε, αρχικά, όλη αυτή την έρευνα, πηγαίνοντας σε πιο βαθιά νερά.

Με βάση την εμπειρία μας, όλα αυτά τα 24 χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο, και τα πάρα πολλά project που έχουμε ολοκληρώσει, έχουμε την γνώση να αποκρυπτογραφήσουμε τον πυρήνα του χαρακτήρα της επιχείρησής σας και να απομονώσουμε τα χαρακτηριστικά σας που κάνουν τη διαφορά.

Και στο τέλος, με βάση την τεχνική μας κατάρτιση, μπορούμε να αποδώσουμε εικονικά αυτά τα χαρακτηριστικά, με έναν αξέχαστο και μοναδικό τρόπο στο πιο σημαντικό σας κοινό, αυξάνοντας την κερδοφορία σας.

Είναι κάτι, άλλωστε που το δηλώνουν όλοι οι πελάτες μας και μας γεμίζουν δημιουργικότητα για κάθε επόμενο project.

Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε.