fbpx

Μπορεί το Σωστό Logo να γίνει από τον καθένα;

sxediasmos-logo

Μπορεί το Σωστό Logo να γίνει από τον καθένα;

Ποιο logo θεωρείται επιτυχημένο; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και γιατί ο σχεδιασμός λογοτύπων ΔΕΝ είναι μια υπόθεση που μπορούμε να διαχειριστούμε «ελαφρά» και αψήφιστα; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε τα παραπάνω ερωτήματα.

Τι είναι στην πραγματικότητα ένα logo;

Ένα logo είναι στην πραγματικότητα το πρώτο πράγμα που βλέπει το κοινό πάνω σε μία επιχείρηση. Είναι το πρόσωπό της το οποίο πρέπει να είναι αξιομνημόνευτο στην πρώτη επαφή. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να είναι όμορφο, και να αντανακλά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλει η επιχείρηση να βγάλει προς τα έξω. Τέλος θα πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο και μοναδικό.

Τα καλά logos επιχειρήσεων θα προσελκύσουν, θα αναγνωριστούν στη δεύτερη επαφή, θα μνημονευτούν, θα δεσμεύσουν συναισθηματικά.

Τρόποι για να σχεδιαστούν εταιρικά σήματα;

Ο τρόπος για να αποκτήσει μια επιχείρηση logo είναι είτε να απευθυνθεί στον ανάλογο επαγγελματία σχεδιαστή – γραφίστα.  Υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργήσει μόνος του κάποιος το logo του σε κάποια ιστοσελίδα με ενσωματωμένο μηχανισμό δημιουργίας για logos. Μπορεί επίσης να αγοράσει κάποιο έτοιμο logo από τράπεζες logos στο διαδίκτυο.

Πολλοί επαγγελματίες στην Ελλάδα σκεπτόμενοι το μικρό κόστος του να δημιουργήσουν μόνοι τους το logo τους σε μία ιστοσελίδα με ενσωματωμένο μηχανισμό «εύκολης» δημιουργίας logos προχωράνε σε αυτή τη λύση, ώστε να επωφεληθούν οικονομικά και ανέξοδα και σε 10 λεπτά να έχουν κάνει τη δουλειά τους. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία σφάλματα που θα μπορούσαν να κάνουν.

Άλλοι, αναλογιζόμενοι το κόστος της δουλειάς σε έμπειρο σχεδιαστή αναθέτουν τη δουλειά «σε κάποιον γνωστό που γνωρίζει 5 πράγματα». Λάθος επίσης.

Όσο για την αγορά έτοιμου λογοτύπου από σχετική ιστοσελίδα που πουλάει έτοιμα logos είναι ο βασιλιάς των λαθών.

Ας δούμε όμως πόσο καταστροφικές είναι για την επιχείρησή μας οι παραπάνω περιπτώσεις

 

Δημιουργώντας λογότυπα σε ιστοσελίδες με μηχανισμό έτοιμων σημάτων

Με το να καταφύγει κάποιος στη συγκεκριμένη λύση, πολύ απλά παίρνει τα παρακάτω ρίσκα

«Κάπου σε έχω δει κάπου σε ξέρω»

Όταν δημιουργούμε μόνοι μας το logo της επιχείρησής μας σε μια τέτοια ιστοσελίδα, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα έτοιμα στοιχεία που μας προσφέρει η ιστοσελίδα αυτή για τον σχεδιασμό logo μας είναι , ίδια και απαράλλαχτα με αυτά που θα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως και άλλοι σαν εμάς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η επιχείρησή μας να μην αποκτήσει ένα σήμα. Ένα πρόσωπο που την διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Αυτό έπειτα θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εύκολη η μνημόνευσή του από τον κόσμο. Θα βλέπουν το σήμα μας δηλαδή και θα θυμούνται το λογότυπο ενός ανταγωνιστή ή ενός άλλου επαγγελματία γενικώς. Εκεί, σαν επιχείρηση θα έχουμε γίνει αόρατοι στο μυαλό των δυνητικών μας πελατών. Τζάμπα κόπος και άσκοπα (έστω και λιγότερα) χρήματα.

Έλλειψη γνώσης απόδοσης γραφιστικά των χαρακτηριστικών της επιχείρησής μας

Όταν ενώ δεν έχουμε σχέση με το σχεδιασμό γενικότερα, μπαίνουμε σε αυτό το «παιχνίδι» μέσω μιας τέτοιας ιστοσελίδας, τότε λόγω απειρίας (δεν είναι η δουλειά μας άλλωστε) μπορεί να δημιουργήσουμε ένα logo που αρέσει σε μας, έχοντας ταυτόχρονα αποκλείσει τι θα άρεσε στο κοινό στο οποίο στοχεύει η επιχείρησή μας. Πολύ χειρότερα αν αυτό που έχουμε δημιουργήσει δεν υπογραμμίζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης μας. Τα χαρακτηριστικά στα οποία θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Ακόμα χειρότερα αν το δημιούργημά μας δεν είναι καλαίσθητο. Τότε όχι μόνο θα χάσουμε τη σωστή επικοινωνία της επιχείρησής μας με το κοινό, αλλά η δυσφήμισή μας είναι βέβαιη.

Αναθέτοντας το σήμα μας σε άπειρο άτομο

Άλλη τακτική, είναι η ανάθεση της δημιουργίας σε έναν «γνωστό» που «κάτι ξέρει από υπολογιστές» και θα μας χρεώσει λίγα χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση η απειρία του ατόμου στο οποίο αναθέτουμε αυτή τη δουλειά μπορεί να αποβεί καταστροφική. Αυτό, διότι αν δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις τότε δεν θα είναι σε θέση να «συμβολίσει» σωστά τα χαρακτηριστικά της επιχείρησής μας σε ένα σήμα. Ούτε, να επιλέξει τα κατάλληλα σύμβολα, χρώματα, γραμματοσειρές και τους συσχετισμούς τους. Οπότε έτσι δεν θα μπορέσει να κάνει το λογότυπο να απευθυνθεί στο ακριβές target group που στοχεύει η επιχείρηση. Είναι πιθανή σε μια τέτοια περίπτωση δε, και η χρήση έτοιμων clip art ως μέρη του logo μας. Αυτό εκτός από λάθος για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, είναι και επικίνδυνο. Δείτε «πνευματικά δικαιώματα».

Ψωνίζοντας λογότυπο από ιστοσελίδα αυτού του είδους

Εδώ, ο κίνδυνος που εγκυμονεί το λογότυπο να μην είναι μοναδικό ή να είναι κλεμμένο, είναι τεράστιος. Απλά μακριά από τέτοιες σελίδες, αν δεν θέλετε να κάνετε κακό στην επιχείρησή σας.

 

Ανακεφαλαίωση και του “στραβού το δίκιο”

Ανακεφαλαιώνοντας για τα logos, θα πούμε πως αυτά αποτελούν πρώτο σημαντικό πράγμα πάνω στις επιχειρήσεις. Είναι όσο σημαντική για την ταυτότητά ενός ανθρώπου είναι το πρόσωπό του και το ονοματεπώνυμό του.

Οπότε θα πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο που αναθέτουμε τη δημιουργία του. Θα πρέπει να είναι κάποιος επαγγελματίας καταρτισμένος και πεπειραμένος. Κάποιος που θα μπορέσει να αφουγκραστεί όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχείρησής. Να συμβολίσει τις αξίες που θέλουμε να προβάλλουμε. Να στοχεύσει το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Και τέλος, που γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να ξεχωρίζει μια επιχείρηση από τον ανταγωνισμό.

Οδηγώντας έτσι στην απόκτηση ενός διακριτού στίγματος στον χάρτη της αγοράς. Ενός δυνατού επικοινωνιακά πρώτου μηνύματος στο μυαλό και την ψυχολογία των δυνητικών πελατών της επιχείρησης. Και τέλος ενός βασικού μέσου δεσίματος και «οπτικής οικειότητας» με τους υπάρχοντες πελάτες.

Στον σχεδιασμό logo δεν υφίσταται κάποια συγκεκριμένη νόρμα χρέωσης από πλευράς επαγγελματία. Για αυτό, είναι στο χέρι του να κάνει την σωστή κοστολόγηση. Αυτό ορισμένες, φορές έχει οδηγήσει σε παράλογες τιμολογήσεις από πλευράς σχεδιαστών και εις βάρος πελατών.

Εμείς στην Logotypa σεβόμαστε το μπάτζετ της κάθε επιχείρησης. Σεβόμαστε την ανάγκη των επιχειρήσεων να προβληθούν σωστά με ελκυστικά, μοναδικά λογότυπα. Είτε πρόκειται για τη μικρή επιχείρηση της γειτονιάς, είτε για μια μεγάλη εταιρεία εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας. Όποιο κι αν είναι το μπάτζετ σας, η Logotypa θα κάνει το καλύτερο ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Θα είναι τιμή μας να σας γνωρίσουμε!