16 Μαρ 12 συχνά λάθη στη δημιουργία logo που πρέπει να αποφύγετε
Η δημιουργία logo μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που ξεχωρίζουν αισθητικά από άλλα που ομολογούν φανερά μια πρόχειρη προσέγγιση. Ανάμεσα όμως στα, όμορφα στο μάτι λογότυπα, υπάρχουν στην πραγματικότητα, πολύ λίγα λογότυπα, άρτια που διαδραματίζουν με επιτυχία το ρόλο τους.
Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τα πραγματικά επιτυχημένα λογότυπα με τα απλώς όμορφα; Είναι αυτά που ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες για δημιουργία logo. Αυτά που στηρίζονται στη νομοτέλεια των σωστών λογοτύπων και που, χρησιμοποιώντας σαν βάση αυτή, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και στο ανθρώπινο μάτι.
Ας δούμε όμως 12 συχνά λάθη που παρατηρούμε σε λογότυπα, ολόγυρά μας, καθημερινά:
1. Πολλή λεπτομέρεια κατά τη δημιουργία logo – Πρόβλημα σε απεικονίσεις σε μικρές διαστάσεις
Πολλές φορές βλέπουμε σε πιο μεγάλη διάσταση ένα λογότυπο, με πολύπλοκα σχεδιαστικά στοιχεία, να δένουν αρμονικά σε ένα ομοιογενές σύνολο. Αν δούμε το ίδιο λογότυπο σε μία σμίκρυνση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να
- μην μπορούμε να διακρίνουμε τις πολλές λεπτομέρειες
- μην καταλαβαίνουμε το μήνυμα του λογοτύπου
- παύει να είναι αναγνωρίσιμο το ίδιο το λογότυπο
Για αυτό το λόγο κατά τη δημιουργία logo ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι λιτός, ή τουλάχιστον χωρίς φλυαρίες. Χωρίς επιπλέον στοιχεία που δεν προσδίδουν το κάτι παραπάνω στο logo, αλλά που αντίθετα μπορούν να του κάνουν κακό. Κάθε λογότυπο πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο σε κάθε διάσταση.
2. Ο γραφίστας βιάστηκε να σχεδιάσει το λογότυπο με χρώμα
Ένα λογότυπο πρέπει να σχεδιάζεται αρχικά μονοχρωματικά από έναν επαγγελματία σχεδιαστή. Έτσι ώστε όλη του η προσοχή να είναι στραμμένη στη διαμόρφωση των σχημάτων, των φορμών και των αναλογιών που ευθύνονται για τη σωστή έκφραση του μηνύματος της επιχείρησης.
Όταν εγκριθεί σχηματικά το λογότυπο από τον πελάτη, τότε πρέπει να ακολουθήσουν οι χρωματικές προτάσεις σε αυτό. Ακόμα και μία μικρή αλλαγή στην απόχρωση ενός στοιχείου ενός λογοτύπου είναι σε θέση να αλλάξει ολόκληρο τον χαρακτήρα του και το μήνυμα που αυτό εκφράζει.
Όταν χρησιμοποιείται χρώμα εξαρχής, περιορίζει και τον γραφίστα. Επίσης περιορίζει και τον πελάτη στο να συλλάβει άλλες χρωματικές περιπτώσεις πολύ πιο κατάλληλες για το ίδιο λογότυπο.
3. Λάθη στην επιλογή γραμματοσειράς και ποια είναι η τέλεια ισορροπία
Στον συνδυασμό ενός σήματος ή εικονιδίου (icon) υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση. Όταν μία γραμματοσειρά έχει ένταση ολόιδια με αυτή του icon το οποίο αυτή συνοδεύει, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος: Όταν το λογότυπο ολοκληρωθεί, το ένα να ανταγωνίζεται το άλλο στα μάτια ενός θεατή. Αν δεν υπάρχει απόκλιση έντασης μεταξύ γραμματοσειράς και icon, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην ξέρει ο θεατής τι να πρώτο κοιτάξει. Αυτό δημιουργεί μια μπερδεμένη εμπειρία.
Το σωστό στη δημιουργία logo είναι μια χρυσή ισορροπία μεταξύ του icon και της χρησιμοποιούμενης γραμματοσειράς, κατά την οποία η ύπαρξη του ενός θα δίνει αξία στην ύπαρξη του άλλου.
4. Χρήση πολλών γραμματοσειρών
Όταν στη δημιουργία logo χρησιμοποιούνται άνω των 2 γραμματοσειρών, τότε δημιουργείται ένα μεγάλο διπλό πρόβλημα. Από αισθητικής πλευράς το λογότυπο αρχίζει να «χάνει» σημαντικά δείχνοντας σαν ένα συνονθύλευμα ανακόλουθων πραγμάτων.
Από πλευράς αναγνωρισιμότητας, αποτυγχάνει να δημιουργήσει μία αξιομνημόνευτη συνολική εικόνα. Επίσης αδυνατεί να αντιπροσωπεύσει μοναδικά ένα brand βγάζοντας ένα συγκεκριμένο μήνυμα.
5. Περιττά αισθητικά στοιχεία
Όταν είναι υπερβολική η παρουσία εικαστικών «πινελιών» σε ολόκληρο το λογότυπο τότε το λογότυπο πέφτει επίπεδο στο να γίνει αντιληπτό και αξέχαστο. Μία «πινελιά» συνήθως αρκεί, στο να σπρώξει το λογότυπο να εκφράσει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό μήνυμα.
Αρκεί να είναι αποδοσμένη μοναδικά και έξυπνα. Για αυτό χρειάζεται σε πρώτη φάση ο γραφίστας να κατανοήσει πλήρως το concept του logo που ετοιμάζεται να σχεδιάσει και να έχει πειραματιστεί με διαφορετικές περιπτώσεις στο πως θα αποδώσει πιο έξυπνα το brand message.
6. Κακή επιλογή χρωμάτων
Είναι πλέον συνηθισμένο να βλέπουμε λογότυπα στα οποία η επιλογή των χρωμάτων τα κάνει να στερούν σε αρτιότητα αλλά πολλές φορές και αισθητικά. Πολλές φορές βλέπουμε λάθος συνδυασμούς χρωμάτων μέσα στο ίδιο λογότυπο (δημιουργείται έτσι αντιαισθητικό αποτέλεσμα). Άλλες φορές βέπουμε χρήση άνω των 3 χρωμάτων που αφενώς κάνει το λογότυπο «χαριτωμένα» απρόσωπο αλλά και λιγότερο μνημονεύσιμο.
Μερικές φορές απλά βλέπουμε ένα λογότυπο να έχει εντελώς λάθος χρώματα σε σχέση με το μήνυμα ή την αξία που θέλει να εκφράσει ή ακόμα και με το αντικείμενο της επιχείρησης.
7. Μη προσαρμόσιμο logo
Ορισμένες φορές γίνεται το σχεδιαστικό λάθος από γραφίστες, το λογότυπο να απεικονίζεται μια μία συγκεκριμένη διάταξη. Πχ οριζόντια και να παραδίδεται μόνο σε αυτή τη διάταξη σαν τελικό αποτέλεσμα στους πελάτες. Να παραδίδεται χωρίς να υπάρχει μια πρόβλεψη για το πως θα γίνει η χρήση του λογοτύπου σε περιοχές που απαιτείται μια διαφορετική διάταξη (πχ κάθετη).
Ο σωστός τρόπος είναι να έχει προβλεφθεί εκ των προτέρων από τον γραφίστα η προσαρμογή του λογοτύπου σε διαφορετικές διατάξεις. Όμως θα πρέπει να έχει δοθεί και ιδιαίτερη σημασία στην χρήση των στοιχείων (elements) που προσδιορίζουν την ταυτότητα του λογοτύπου.
Και αυτό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, που δεν είναι βολικό εκ των πραγμάτων, να απεικονιστεί ολόκληρο το λογότυπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σχεδιαστικό element που προσδιορίζει το λογότυπο.
Πχ η εικόνα της profile picture στις σελίδες Facebook, έχει τετράγωνες αναλογίες. Έτσι, θα ήταν λίγο άχαρο και δυσανάγνωστο να απεικονίζεται σε αυτήν ένα μακρόστενο λογότυπο (icon + γραμματοσειρά) σε αυτή. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση αν ο γραφίστας έχει προβλέψει τον σχεδιασμό ενός τετράγωνου (σε αναλογίες) icon (το οποίο μαζί με τη γραμματοσειρά του λογοτύπου αποτελεί ολόκληρο το λογότυπο) μπορεί να κάνει κάλλιστα χρήση μόνο αυτού, στην συγκεκριμένη περίπτωση.
8. Λάθη διαχρονικότητας: Το να επαναπαυόμαστε εξολοκλήρου στις τάσεις της μόδας
Ανέκαθεν η μόδα φέρνει αλλαγές με βάση τις νέες τάσεις που καθορίζουν τι είναι “in” και τι είναι “out”. Είναι κάτι που δεν ισχύει για ένα λογότυπο σωστό. Αλίμονο αν κάθε χρόνο χρειαζόμασταν αναπροσαρμογή του λογοτύπου μας. Θα ήταν σαν να μας φώναζαν στην καθημερινότητά μας, κάθε χρόνο και με άλλο όνομα. Στο τέλος κανένας δεν θα μας θυμόταν.
Κάθε λογότυπο πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο που να αντέχει στην πάροδο του χρόνου. Να είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να εμφανίζεται φρέσκο ακόμα και μετά από χρόνια. Σίγουρα έρχεται κάποια στιγμή που μπορεί να χρειαστεί ένα φρεσκάρισμα, μετά από αρκετά έτη. Όμως, ακόμα και αυτό όταν θα γίνει θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να εξακολουθεί να θυμίζει το Brand που όλοι ξέραν με το προηγούμενο logo.
9. Δημιουργία logo που περιλαμβάνει εικόνα
Γράφοντας αυτό το άρθρο, το θεωρούσαμε τόσο «χαζό» αυτό το λάθος που σκεφτόμασταν να μην το συμπεριλάβουμε. Και όμως ισχύει και δεν παύει να είναι ένα απίστευτο λάθος που ακόμα και σήμερα συναντάμε.
Το λογότυπο για να μπορεί να απεικονιστεί σε διαφορετικές διαστάσεις. Από πολύ μικρές έως τεράστιες. Έτσι, θα πρέπει να είναι αποθηκευμένο σε μορφή διανυσματικού αρχείου (vector). Ένα ερασιτεχνικό λάθος που έχουμε δει από πλευράς γραφιστών είναι να περιλαμβάνουν στο λογότυπο που σχεδιάζουν και φωτογραφικά elements καθιστώντας το λογότυπο ουσιαστικά άχρηστο, για πέραν της μίας, δύο στοιχειωδών χρήσεων.
Κι αυτό γιατί όταν το λογότυπο μεγεθυνθεί αρκετά, τότε αρχίζουν, τα pixel που χρησιμοποιεί, να απλοποιούνται και το συνολικό αποτέλεσμα να θολώνει αισθητά.
Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι πελάτες, όταν έρχεται η στιγμή να λάβουν τα τελικά αρχεία που αφορούν το logo τους, από τους γραφίστες. Στα αρχεία που θα λάβουν, εκτός των άλλων μορφών, θα πρέπει να υφίστανται και τύποι vector αρχείων (eps, ai, cdr, pdf, svg αρχεία).
10. Ο γραφίστας πρέπει να σχεδιάζει με βάση τη φιλοσοφία και το προφίλ της επιχείρησης του πελάτη. Όχι με βάση τη δικιά του προσωπικότητα. Όχι με βάση το δικό του portfolio
Όταν έρχεται η στιγμή ένας επαγγελματίας σχεδιαστής να ξεκινήσει να δημιουργεί ένα καινούριο σήμα, θα πρέπει να έχει κάνει αρχικά ένα λεπτομερές briefing με τον πελάτη, για να κατανοήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα του δείξουν το δρόμο στο να εκφράσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα ή ύφος γενικότερα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ έχει 100% η φιλοσοφία της επιχείρησης του πελάτη. Αυτή θα πρέπει να περαστεί από τον επαγγελματία στο λογότυπο με τον πιο επιτυχημένο και άρτιο τρόπο. Το να προσπαθήσει ο γραφίστας, αντί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του πελάτη του, να επιτύχει τη δική του προβολή μέσω της ένταξης του τελικού αποτελέσματος (όπως θα το επιθυμούσε ο ίδιος) στο δικό του portfolio, αποτελεί ένα μέγα λάθος. Αυτό το σφάλμα εγγυάται την λάθος προσέγγιση του συνολικού project και να την αναξιοπιστία του συγκεκριμένου σχεδιαστή σε βάθος χρόνου.
11. Αντιγραφή λογοτύπων τρίτων
Πέραν του ότι δεν είναι ηθική η αντιγραφή του σήματος ενός άλλου Brand, δημιουργεί και άλλα σοβαρά προβλήματα στην επιχείρηση ενός πελάτη. Οπτικά, την κάνει να παύει να είναι αναγνωρίσιμη, όταν το λογότυπο τους θυμίζει μία άλλη επιχείρηση. Επίσης, βγάζει για την επιχείρηση μια αίσθηση αναξιοπιστίας και προχειρότητας.
Επιπλέον δημιουργείται ένα ακόμα σοβαρότερο θέμα για την επιχείρηση, που δεν είναι άλλο από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Εκεί έξω στο internet υπάρχουν άπειρες ιδέες για λογότυπα, που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για δημιουργία logo. Μόνο για έμπνευση όμως. Γιατί το τελικό λογότυπο του πελάτη και της επιχείρησής του θα πρέπει να είναι ξεχωριστό και μοναδικό.
12. Χρήση Stock εικαστικών
Είναι συχνή η χρήση από πελάτες online προγραμμάτων με έτοιμες σχεδιαστικές λύσεις για δημιουργία logo, των 10 € με την προτροπή «φτιάξτο μόνος σου».
Ένα λογότυπο των 10 – 20 € δεν είναι λογότυπο αλλά clip art. Μία τέτοια πρόχειρη λύση υπόσχεται στον πελάτη, πως το σήμα του το χρησιμοποιούν ήδη και πολλοί άλλοι που κατέφυγαν σε αυτή την εύκολη λύση. Αυτό με τη σειρά του εγγυάται πως το τελικό αποτέλεσμα ΔΕΝ θα είναι μοναδικό, και άρα αντιπροσωπευτικό και αξιομνημόνευτο.
Και εγγυημένα θα πρόκειται, επιπλέον, και για ένα φθηνό, αισθητικά, αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο λογότυπο μόνο την αντίστοιχη εντύπωση θα κάνει στα μάτια του κόσμου, ειδικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι τιμές για επαγγελματικά λογότυπα ποικίλλουν ανάλογα με τον επαγγελματία σχεδιαστή. Όμως πάντοτε μπορούν να βρεθούν value for money λύσεις που μπορούν να δώσουν σε μια επιχείρηση την σωστή εικόνα που έχει αυτή ανάγκη.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, η προσοχή σε όλα τα παραπάνω λάθη στη δημιουργία logo, εγγυάται την δημιουργία ενός άρτιου αποτελέσματος που θα βοηθήσει την επιχείρησή μας σημαντικά. Θα τη βοηθήσει ιδιαιτέρως σε εποχές όπου ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και που το κυρίαρχο internet, επιτάσσει μια ολοκληρωμένη, μοναδική, επαγγελματική και «γοητευτική» εικόνα της επιχείρησής μας.
Γιατί, ας μην το ξεχνάμε..
Το να μην έχουμε μεράκι για την εικόνα μας, γίνεται αντιληπτό στιγμιαία και από τον κόσμο και τους δυνητικούς πελάτες μας..
Στη Logotypa μπορούμε να σας βοηθήσουμε να πάρετε το σωστό μονοπάτι, όσον αφορά τη σύλληψη και τον ορθό σχεδιασμό του λογοτύπου σας. Για να αποκτήσετε ένα επαγγελματικό σήμα που εγγυάται την καλύτερή σας προβολή στο ιδανικό σας κοινό.